Prednosti limfne drenaže

presoterapija-limfna drenaza

Prednosti limfne drenaže

Ubrzani ritam života čoveku svakodnevno nameće aktivnosti i zaokuplja pažnju takvom brzinom da se um i telo nisu u stanju pravovremeno prilagoditi i obraniti od novonastalih izazova. To rezultira povremenim ili stalnim nemirima, bolovima, a na duži period – i do težih tegoba i bolesti. Da bi izbegli ozbiljnije komplikacije, pored izmenjenog načina života, neophodno je ubaciti i adekvatan tretman kao što je npr. presoterapija.

Potrebno je upitati se, posvećujemo li dovoljno pažnje svom telu, izgledu i osećaju lagodnosti? Telo treba poštovati, uravnoteženo se hraniti, održavati telesnu kondiciju, negovati se i lečiti. Jedna od čitavog niza mogućnosti za kvalitetniji i zdraviji život je svakako nega tela uz pomoć ručne limfne drenaže. Limfna drenaža je vrlo efikasna tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva.

Ona vrši deblokadu limfnih kanala i krvnih sudova, što dovodi do prirodnog protoka limfe iz perifernih delova tela, tako da dolazi do smanjenja otoka i bolova prouzrokovanih preteranom količinom limfe i metabolita u telu. Ima povoljan efekat na nervni, mišićni i imuni sistem.

Regenerišući efekti limfne drenaže nisu ograničeni samo na tkivo koje se drenira, već i na duboka tkiva – na primer, kod osteoporoze i ukočenih zglobova. Dr Aleksis Karel, francuski hirurg i biolog, 1912. godine je primio Nobelovu nagradu za uzgajanje živih ćelija. Metoda limfne drenaže se zasniva na njegovom istraživanju, u okviru kojeg je uzgajao ćelije pilećeg srca.

One su mogle večno da žive, hraneći se sokom iz limfnih sudova. Karel je dokazao da zdravlje zavisi od limfne cirkulacije, da je limfna stagnacija razlog degeneracije i smrti ćelija, odnosno da se u limfnoj cirkulaciji skriva „eliksir“ mladosti i života.

U studiju lepote Sože beauty limfnu drenažu koristimo u više tretmana. Kada se radi masaža lica, radi se kombinacija sa limfnom drenažom. Ovo je odličan tretman u borbi protiv bora. Opuštanje mišića, toniziranje kože, osećaj lakoće, ublažavanje bora na licu te smanjenje podbratka i vrećica oko očiju su prednosti limfne drenaže. Takođe, kada postoji problem limfoedema, limfna drenaža je jedina koja može da nam pomogne u reašavanju ovog problema.

anticelulit tretman novi sad

Limfoedemi mogu nastati u bilo kojem području gde je došlo do usporenog ili prekinutog toka limfne tečnosti što je najvidljivije na ekstremitetima, ali i na drugim područjima. Pojam edem se odnosi na nakupljanje prevelike količine tečnosti u tkivima ili organima što rezultira oticanjem. To je progresivno stanje koje nastaje kada se strujanje limfnog toka smanji ispod uobičajenog nivoa tečnosti između vena i limfnog sastava.

Nakupljanje tečnosti dovodi do oticanja potkožnog tkiva, kao rezultat opstrukcije vena ili čvorova. Postoje različiti stupnjevi težine limfoedema, od blagih do oticanja opasnih po život. Ukoliko se oseti ili primeti da je određeni ekstremitet zadebljaniji nužna je konsultacija sa lekarom koji će odrediti o kakvom se edemu radi.

Limfna tečnost se nakuplja zbog blokada u limfnom sastavu i može bitno smanjiti količinu hranjivih supstanci koje dolaze do stanica i time ometati zarastanje rana što na kraju može završiti povećanim rizikom od infekcija. Limfnom drenažom možemo postići obnavljanje i osveženja celog tela ukoliko se u početku tretmani izvode na nedeljnoj bazi (optimalno bi bilo da se prva tri tretmana odrade kroz 3 dana) zatim se nastavlja na dvonedeljnoj bazi i na kraju se stanje održava jednom mesečno. Ipak, idealno bi bilo tretmane limfne drenaže odrađivati jednom nedeljno.

Takav pristup omogućava stalnu i blagu detoksikaciju i tonifikaciju tela, pri čemu se telesni ‘otpad’ izlučuje putem urina. Sože beauty iz svoje ponude izdvaja anticelulit masažu sa limfnom drenažom. Kod anticelulit masaža, veoma je bitno da se pokrene limfa, kako bi se toksini, masne ćelije i celulit brže i efikasnije izbacili iz organizma. Uz redukovanu ishranu, ovim tretmanom možete postići sjajne rezultate i preoblikovati svoje telo.

Telo postaje oblikovanije, a koža zategnutija i elastičnija.

Najčešće indikacije za terapiju limfne drenaže:

Medicinske:

 • Hronični edemi
 • Postoperativne opstrukcije limfnih kanala
 • Sindrom karpalnog tunela (pre i posle operacije)
 • Rejnoldsov sindrom
 • Neuropatija, neuralgija
 • Hronični edemi
 • Artroza, Osteoporoza, Giht
 • Tenalgija – „teniski lakat“, „skakačko koleno“.

Velnes i estetika:

 • Celulit – redukcija, apsorpcija masti
 • Nega nakon liposukcije
 • Regeneracija tkiva – opekotine, ožiljci
 • Detoksikacija organizma
 • Sindrom teških nogu
 • Gojaznost
 • Poboljšanje ishrane kože
 • Oblikovanje tela – rastegnuta koža
 • Anti-aging efekat.

 

Uz brojne estetske tretmane koji se nude na tržištu lepote i zdravlja, limfna drenaža svakako ne nudi spektakularne rezultate preko noći. Ono što će Vam tretmani, na koje se odlučite uz vlastiti tempo, svakako doneti su svesnost vlastitog tela, osećaj lakoće i dodatni učinak uz bilo koji aspekt brige o svom telu, kao što su npr. redovna vežba, zatim nega lica i tela klasičnim ili neklasičnim metodama.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS