10 Saveta kako da zategnete kožu

maska-za-lice-med-lepota-koza-zdravlje-bore

Mnogi imaju problem opuštene kože. Nekima nakon mršavljenja koža ostane da visi, a neko prosto ima manje elastičnu kožu koja visi i potrebno ju je zategnuti. Danas ću sa Vama podeliti 10 saveta kako da pokušate da zategnete kožu i vratite lep izgled telu.

1. Aerobne vežbe

Aerobne vežbe pomažu da skinete masne naslage sa celog tela, uključujući i one na stomaku. Potrudite se raditi vežbe koje najučinkovitije izgaraju kalorije, a ne samo klasične trbušnjake. Morate uključiti i vežbe izdržljivosti. Istraživanja su pokazala da je kombinacija aerobnih vežbi i trening izdržljivosti najdjelotvornija. Vežbe na treninzima izdržljivosti mogu biti bez opterećenja, na spravama za vežbanje ili trakama za otpornost.

2. Hidratacija kože

Zdrava koža je dovoljno vlažna koža. Koliko je vode dovoljno popiti zavisi od mnogih faktora. Naravno, tokom leta se potrebe povećavaju. Neka od pića su lažni prijatelj hidratacije organizma. Konzumiranje velikih količina kafe i alkohola dovodi do gubitka vode u organizmu. Pravilna hidratacija se ne svodi na to da pijemo vodu samo kada smo žedni.

3. Masaže

Su jedno od odličnih rešenja s obzirom na činjenicu da koži jako brzo vraćaju njenu elastičnost. Pokretanjem cirkulacije i dubinskim utrljavanjem ulja i gelova, Vaša koža će postati elastičnija i zategnutija. To je najprirodnije i najbrže rešenje za opuštenu kožu. Ako ste uistinu u potrazi za nečim što će Vam zategnuti kožu, bademovo ulje je ključ!

Dovoljno je svakodnevno utrljati malu količinu, koja će učvrstiti Vašu kožu i učiniti je mekom. Lekovita svojstva bademovog ulja poznata su u svim mediteranskim zemljama još od antičkih vremena, a njegovo primena je raznovrsna. Bogato je vitaminima A, B1, B2, B6 te vitaminom E.

4. Isprobajte jogu

Joga će Vam pomoći da se oslobodite stresa, da postanete fleksibilniji, izgubite na težini, a čak i pomaže u oporavku kože nakon mršavljenja. Ključni faktor je krenuti polako. U roku od nekoliko nedelja, iznenadićete se koliko je Vaša koža postala fleksibilnija.

Joga se sastoji od pet ključnih elemenata: pravilno disanje, vežbanje, opuštanje, pravilna ishrana, pozitivno razmišljenje i meditacija. Za vežbanje kod kuće, potrebno je imati prostor sa što manje stvari koje Vam mogu ometati koncentraciju i pažnju. Pokušajte praktikovati jogu svaki dan po 90 minuta za zdraviji život s puno manje stresa.

5. Sirove namirnice

Vaša ishrana treba uključivati i sirove namirnice. Znamo da se kuvanjem deo hranljivih stvari gubi ili pak ostaje u minimalnim količinama. Znatno više vitamina se unosi svežim namirnicama. Pod njima se naročito podrazumeva voće i povrće. Kada dodate ovo svakodnevnoj ishrani, videćete kako se Vaša koža brzo zateže.

6. Nemasni proteini

Dodavanje nemasnih proteina Vašoj svakodnevnoj ishrani, jedan je od načina koji pomaže zatezanju kože. Prije svega, pomažu u izgradnji čvršće mišićne mase. Takođe, sadrže kolagen i druge hranljive sastojke. Neke od namirnica su: orašasti plodovi i semenke (orasi, bademi i indijski orah), mahunarke, meso i riba, kao i soja i proizvodi od soje.

7. Izbegavajte “brzu hranu”

“Brza hrana” lako kvari Vašu dijetu. Osim toga, Vaš organizam i koža nemaju nikakvu značajnu korist od takve ishrane, čak naprotiv – ona je najveći neprijatelj Vašeg organizma. Ako pokušavate izgubiti na težini  ili nastojite zategnuti kožu, izbegavajte ovu hranu u širokom luku. Svi znamo da je toj hrani teško odoleti, međutim, moramo imati na umu da je ona najveći neprijatelj našeg organizma. Studije pokazuju da ova hrana može izazvati zavisnost, zbog toga je najbolje potisnuti svaku pomisao na nju.

8. Voće i povrće

Stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje voća i povrća u pet navrata, jer nam daju hranljive sastojke koje su nam neophodne svaki dan. A upravo tih pet obroka pomaže u zatezanju kože. Većina voća i povrća ima visok sadržaj vode koja pomaže pri oporavku kože. Od ukupne količine voća i povrća važno je 1/3 koristiti u svežem obliku. Savremeni način ishrane je oskudan hranjivim vlaknima. Njihova uloga je neophodna, jer podstiče pravilno funkcionisanje probavnog sistema, detoksikaciju organizma i doprinosi nižem smanjenju masnoće. Pri izradi dnevnog menija na voće i povrće morate svakodnevno računati.

9. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je još jedan odličan prirodni način da zategnete Vašu kožu. Ukoliko kombinujete malo ricinusovog ulja sa sokom od limuna i nanesete ga svoju kožu, osetićete vrlo brzo da se počela zatezati. Dovoljno je da koristite samo nekoliko kašika svake noći.

10. Esencijalna ulja

Ulje se masira po koži, dodaje u kupke i kozmetičke preparate. Eterična ulja mogu zaista pomoći pri zatezanju Vaše kože, ali važno je izabrati prava ulja. Ulje lavande je jedno od najefikasnijih. Probajte pomešati malo esencijalnog ulja od lavande (nekoliko kapi) sa maslinovim uljem i utrljajte u kožu.

Probajte nešto od ovih stvari, možda Vam budu od koristi. U studiju lepote Sože beauty možete pronaći različite tretmane koji Vam mogu pomoći u gubljenju kilograma, obima, celulita, masnih naslaga i zatezanju kože.

Posetite nas i pronađite nešto za sebe. Uživajte u svom izgledu!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS