Sve o celulitu i anticelulit masaži

Sože Beauty Novi Sad

Ovaj post možemo nazvati i “Biblijom Celulita” :), šalu na stranu, ovde ćete pronaći sve o celulita i kako da se borite sa njim.

Priču ćemo početi od toga šta je celulit. Celulit je deformitet izražen kod žena gde zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsećaju na pomorandžinu koru.

Ovaj deformitet kože je, nažalost posebno izražen kod pripadnica lepšeg pola.
Razloga za nastanak celulita je puno, ali se najčešće dovodi u vezu sa promenama u telesnoj težini i to, naročito tokom trudnoće.

Do nastanka celulita dolazi usled nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, usled čega vezivno tkivo slabi. Koža sa celulitom podseća na koru pomorandže i mnoge pripadnice lepšeg pola to prilično opterećuje. Srećom, te je danas moguće naći lek i za to.

Imamo tri vrste celulita:

 • Vlaknasti celulit je tvrd na dodir, lako se pomera ispod prstiju, a narandžina kora vidljiva je bez štipanja. Dublji je, kompaktan i vrlo težak za uklanjanje.
 • Adipozni, tačnije masni celulit, je mekan i bezbolan pri štipanju. Može da se pronađe na bokovima, bedrima, a uzrok njegovog nastanka je previše masnoće u ishrani i nedostatak fizičke aktivnosti.
 • Endemski celuit je mekan na dodir. Narandžina kora je lagano vidljiva bez štipanja, a površina kože je malo namreškana. Ova vrsta celulita obično nastaje kao posledica problema sa cirkulacijom i dosta sedenja.

Važno je odrediti u kojoj je celulit fazi i ne prepustiti se slučaju, jer on neće sam od sebe nestati. Celulit se dosta pojavljuje na mestima gde je slaba cirkulacija, tako da ako niste fizički aktivni, trebali bi to da promenite.

Ako se odlučite za vežbanje, najbolji izbor bi bio trčanje, plivanje ili brzo hodanje. Međutim, zbog brzog načina života, previše obaveza kućnih i poslovnih, mnogi od nas ne stižu da se bave sportom.

Veliki broj različitih vrsta, poput: dobre anticelulit masaže, anticelulit masaže i limfne drenaže, anticelulit masaže sa ultrazvukom i limfnom drenažom, gipsane bermude, hidro anticelulit masaže, anticelulit elektro masaže, LPG anticelulit masaža i mnoge druge umnogome poboljšavaju stanje kože, a u većini slučajeva čak potpuno uklone celulit.

Mi smo uvek za opciju anticelulit masaže i limfne drenaže, jer se pokazalo kao najprirodnije i najdelotvornije sredstvo u borbi protiv celulita.

celulit novi sad

Još malo o celulitu

Kao što sam već rekli, celulit je zajednički problem svih žena ovoga sveta i zaista dosta se bavimo ovim problemom.

Zato smo odlučili da mu posvetimo još malo pažnje i napišemo par zanimljivih stvari, koje Vam mogu biti od koristi.

Istraživanjima, došlo se do toga da postoje pet namirnica koje su izuzetno dobri saveznici u borbi protiv celulita.

1. Losos

Slobodno možete da uživate u zdravom lososu, bez obzira što se priča da je ova riba puna masnoća.

To su zdrave masnoće, koje pomažu u topljenju masnih naslaga, mršavljenju i otklanjanju celulita. Omega-3 masne kiseline u lososu smanjuju apetit i inflamacije i poboljšavaju stanje vezivnog tkiva.

2. Čili papričice

Ako volite ljutu hranu, u jelovnik uvrstite i ljute papričice. One ubrzavaju metabolizam i do 25 odsto posle jela, a pune su i vitamina B6. Ovaj vitamin pomaže u jačanju i obnavljanju vezivnog tkiva.

3. Borovnica

Namirnica koja je vrlo ukusna i vrlo zdrava za naš organizam. Borovnice i kupine, podstiču proizvodnju kolagena i poboljšavaju kvalitet kože.

Ono što je jako važno, je to da ove bobice sadrže i snažne antioksidante koji pomažu u sagorevanju masti vezanih sa potkožno tkivo.

4. Jabukovo sirće

Dosta se priča o dijeti sa jabukovim sirćetom , koja je veoma povoljna i za mršavljenje i za otklanjanje celulita.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, sirće pomaže u detoksikaciji i izbacivanju viška tečnosti.

5. Crna čokolada

Ljubitelji slatkiša će se sigurno obradovati, kada vide ovo. Zvuči neverovatno, ali i ova poslastica može da vam bude sjajan saveznik u borbi sa pomorandžinom korom.

Prirodni kakao je pun antioksidanata, koji razlažu masnoće i poboljšavaju funkcionisanje svih ćelija u organizmu, pa i onih koje grade kožu.

Podeliću sa Vama jedan recept za čaj protiv celulita, koji će vam pomoći u oslobađanju viška tečnosti , oslobađanju tela od toksina, ali će pokrenuti i proces topljenja masnih naslaga.

Recept:

U 4 l prokuvale vode dodati:

 • 1 supenu kašiku zelenog čaja
 • 1 supenu kašiku majčine dušice
 • 1 supenu kašiku kamilice
 • 1 supenu kašiku peršuna
 • 1 malu kašičicu kantariona.
 • Nakon pola sata procediti,
 • dodati 3 limuna,
 • sve sa pulpom i
 • 2 supene kašike meda.

Sve što treba da znate o anticelulit masaži

Kako se radi anticelulit masaža?

Postoji veliki broj tehnika anticelulit masaže. Kombinacija specijalnih masaznih tehnika – hvatova i međuhvatova, vidno će popraviti stanje i izgled nogu. Pokreti prilikom masaže moraju biti energični i snažni.
Sila koja se primenjuje dok se izvodi anticelulit masaža ne sme da dovede do pojave hematoma (modrica), zato uvek prvu anticelulit masažu kod novog klijenta bi trebalo raditi sa manjom silom- dozirano.

Prihvatljivo je da se oseti “prijatan, razmrdavajući” bol, a ne oštar ili jak, da povećava napetost mišića. Hvatovi i međuhvatovi bi trebalo da se izvode pažljivo. Masiraju se intenzivno butine i potkolenice sa  obe strane, a po potrebi i stomak i donji deo leđa.

Noge moraju da se masiraju cele bez obzira što celulit nije prisutan svuda. Suština svake masaže jeste da se razbiju te nagomilane naslage u potkožnom tkivu, koje su i dovele do pojave celulita. .

Kakve tehnike se koriste kod anticelulit masaže?

Primarna tehnika je ručna. A uzevšii u obzir da tehnika napreduje iz dana u dan, razvijaju se i nove vrste anticelulit masaža.

Između ostalih: anticelulit masaža vakumom, anticelulit masaža ultrazvukom, lpg anticelulit masaža. A postoje i kombinovane tehnike, poput anticelulit masaže sa limfnom drenažom, na primer.

presoterapija-limfna drenaza

Koliko anticelulit masaža je potrebno da bi se postigli rezultati?

Jedan tretman u proseku traje od 30 do 40 minuta. A obično se rade serije od po 10 tretmana i to 10 dana za redom, a počev od petog ili šestog dana od početka menstrualnog ciklusa. Prvi rezultati vide se nakon 6 dana.

Šta se podrazumeva pod dobrom anticelulit masažom?

Pod dobrom anticelulit masažom se podrazumeva na prvom mestu postizanje željenih rezultata u optimalnom roku.

Da biste to postigli, vrlo je važno da pronađete osobu koja je kvalifikovana i da slušate njene savete što se tiče ishrane i fizičke aktivnosti, koju je potrebno da provodite uz tretmane.

Koliko često treba primenjivati tretman anticelulit masaže?

Koliko često – Masaža se radi svaki, eventualno svaki drugi dan. Nakon 10 tretmana, efekti će se videti, tonus kože će biti bolji, obim će se smanjiti do 3 cm, celulit će biti uklonjen.

Kod većih problema , tačnije kod osoba sa fibroznim celulitom, radi se i do 3 serije po 10 tretmana, ili se kombinuje sa još nekom metodom kako bi se ubrzalo razbijanje i uklanjanje tvrdokornog celulita.

U Studiju lepote Sože beauty uglavnom se masaža kombinuje sa gipsanim bermudama, jer se njima znatno ubrza rešavanje problema!

Skidanje celulita sa stomaka i masaža stomaka?

Stomak – Deo tela koji je na udaru celulita, pored bokova svakako je i stomak. Mada su poželjne i vežbe za zatezanje mišića stomaka, anticelulit masaža stomaka daje vrlo zadovoljavajuće efekte.

Da li tokom trudnoće treba primenjivati anticelulit masažu?

Trudnoća – U suštini, anticelulit masaža tokom trudnoće nije preporučljiva.

Da li je tokom dojenja preporučljiva anticelulit masaža?

Dojenje – Kao i tokom trudnoće, anticelulit masaža posle porođaja takođe nije preporučljiva. Zapravo je bolje da krenete sa tretmanima kada prestanete da dojite bebu.

Da li je preporučljivo tokom mentstruacije primenjivati tretman anticelulit masaže?

Menstruacija – U prvoj polovini menstrualnog ciklusa hormonski status je takav da olakšava izlučivanje vode i toksina koji se pokrenu pomoću anticelulit masaže, pa se zato i preporučuje da se sa tretmanom počne petog ili šestog dana od početka ciklusa.

Kakve se kontraindikacije mogu pojaviti?

Kontraindikacije – Negativnih efekti anticelulit masaže su svedeni na minimum. Naravno, ukoliko osoba koja ih radi ima neophodne kvalifikacije i ukoliko klijent poštuje sve smernice koje je dobio, a koje e tiču ishrane i fizičke aktivnosti.

Zašto se ponekad pojave i koliko traju modrice tokom tretmana?

Modrice – Iako se ponekad dogodi da se i pojave modrice tokom sprovođenja tretmana, u suštini to ne bi smelo da se dogodi. Zato je važno koga ste odabrali da Vam radi masažu.

Kvalifikovani maseri znaju da kod svakog novog klijenta moraju da počnu sa najslabijim pritiskom, kako bi izbegli pojavu modrica. Mada se, ponekad čak i njima dogodi da im se klijent požali na jak bol, ali uzrok tome je veča prisutnost celulita u potkožnom tkivu.

U suštini, oseća se blagi bol, koji daje osećaj razmrdavanja, a ni u kom slučaju ne sme biti prisutan oštar bol.

Koliko je preporučljiva anticelulit masaža za osobe koje imaju problema sa proširenim venama?

Proširene vene – Ako imate bilo kakav problem sa venama, najbolje je da pokušate da se rešite celulita promenom načina ishrane i vežbanjem, jer anticelulit masaža kod proširenih vena može da ima negativne propratne efekte.

Eventualno može da se radi blaga ručna masaža. U obzir dolaze gipsane bermude, jer kod njih vene nisu kontraindikacija.

Kakav uticaj ima anticelulit masaža na kapilare?

Kapilari – Isto važi i za kapilare. Ponekad, čak i primena preparata protiv celulita može da dovede do pogoršanja ispucalih kapilara.

Vežbe za celulit?

Vežbanje – Ukoliko niste posebno fizički aktivni, sada je pravi trenutak da to promenite.

Uz promene uobičajenog režima ishrane i anticelulit masažu, svakako je najpreporučljivije da se fizički aktivirate, kako biste postigli željeni efekat.

Anticelulit masaža iskustva?

Iskustva – Korisnice anticelulit masaže, bilo koje vrste mahom imaju pozitivna iskustva. Ali, opet napominjemo, ukoliko idete kod osobe koja je kvalifikovana i pridržavate se njenih saveta u vezi sa fizičkom aktivnošću i načinom ishrane.

devojka na plazi

Koliko dugo treba da traje tretman anticelulit masaže?

Trajanje – Najbolje je uraditi tri seta od po deset dana, pa napraviti pauzu . Dužina pauze zavisi od procene osobe koja Vam je radila anticelulit masažu, odnosno od toga kako je Vaš organizam reagovao.

Ponekad nema potrebe da se ponavlja, ukoliko dobro reagujete, a ponekad je potrebno ponoviti još jedan ili eventualno dva seta tretmana u određenom vremenskom periodu.

Koliko je potrebno vremena da se vide prvi rezultati nakon anticelulit masaža?

Rezultati – Rezultati su mahom vidljivi već posle desetak dana, kod pojedinaca. A sigurno su vidljivi po završetku seta tretmana, odnosno posle mesec dana.

10 saveta da “objavite rat” celulitu u kućnim uslovima

Uklanjanje “pomorandžine kore” sa kritičnih delova tela zahteva disciplinu i upornost, a  najefikasniji su estetski tretmani.

Ako ste jedna od 80 odsto žena koje na kritičnim mestima na telu imaju celulit, krajnje je vreme da “ispeglate” neravnine na koži.

Bilo da se “pomoradžina kora” nalazi na butinama, listovima, sedalnom delu, stomaku ili donjem delu leđa, na raspolaganju su razne metode za njeno uklanjanje.

Od promenjenog načina ishrane, uzimanja više tečnosti, masaže, prirodnih preparata, svako može da izabere najbolje rešenje.

Hidrirajte kožu

Celulit izgleda mnogo gore na dehidriranoj koži. Zdrave masnoće hidriraju kožu, jer podstiču tečnost da se zadrži u ćelijama kože, a ne u masnim.

Zato, jedite koštunjavo voće, semenke, masline i sve masne ribe, naročito lososa.

Estrogen

Ovaj hormon utiče na stvaranje celulita jer podstiče stvaranje masnih ćelija i zadržavanje tečnosti. Jedna od najvažnijih namirnica u borbi protiv celulita je seme lana.

Lan sadrži fitoestrogene koji normalizuju previsok nivo estrogena. Dodajte ga u musli ili ovsenu kašu. Takođe, malu količinu fitoestrogena imaju i brokoli, kelj, kupus i prokelj.

Krema za celulit

Krema od bršljana protiv celulita se priprema tako što se u 500 g svinjske masti doda po:

 1. 50 ml tinkture lista bršljana,
 2. 50 ml ulja čičkovog korena i
 3. 50 ml ulja od cvetova nevena.
 4. Smesu zagrejati na 70 stepeni i uz stalno mešanje dodati
 5. 50 ml otopljenog pčelinjeg voska.Gotovu smesu razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako veče pre spavanja namazati kremu na delove tela zahvaćene celulitom i masirati po 15 minuta.

Celer

Ova lekovita biljka pomaže protiv slabe cirkulacije i zadržavanja viška tečnosti u telu, poboljšava prokrvljenost potkožnih tkiva, topi celulit.

Može da se uzima kao salata, najbolje u kombinaciji sa jabukom, ali i kao sok. Narendajte koren celera i dve šargarepe, prelijte sa 200 ml vruće vode i dodajte sok od jednog limuna.

Poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite kroz gazu, podelite u tri doze i popijte tokom dana.

Kafa

Kofein potpomaže razgradnju masnih naslaga koje stvaraju karakterističnu pomorandžinu koru, podstiče metabolizam i protok limfe.

Mlevenu kafu možete dodati u gel za tuširanje, pa dobijenu mešavinu naneti na delove tela zahvaćene celulitom.

Kružnim pokretima masirajte nekoliko minuta. Isperite naizmeničnim mlazovima vruće i hladne vode.

BONUS savet za pravljenje “homemade” pilinga

 

Poznato je da celulit predstavlja masnoće i toksine, koji se nalaze ispod naše kože. Borba sa ovim ženskim neprijateljm izuzetno je teška.

Osim prilagođene ishrane i vežbi, veoma su važni i kozmetički tretmani. Oni svakako podrazumevaju pilinge, koji će poboljšati mikrocirkulaciju, a time i olakšati put do tela bez pomorandžine kore.

 

Veoma je bitno da u borbu protiv celulita krenete na pravi način. Sami anticelulit preparati neće imati toliko dobro dejstvo, koliko će dobro dejstvo biti ukoliko u kućnu negu uvrstite piling.

On se može uraditi na butinama, koje su najpodložnije ovom problemu, ali i na ostalim delovima tela zahvaćenim celulitom.

Piling otklanja izumrle ćelije sa površine kože, te će i preparat prodreti dublje u kožu i samim tim bolje delovati. Takodje, piling će ubrzati detoksikaciju, a pospešiće i regeneraciju potkožnog tkiva.

Pronašla sam za Vas recept koji možete pripremiti kod kuće, nakon kafenisanja sa drugaricama.

Potrebni su vam kafa, šećer, kokosovo ulje  i eterično ulje lavande.

Piling ćete spremiti tako što ćete ¼ šoljice taloga od kafe pomešati sa tri kašike šećera ili smeđeg šećera i dve kašike istopljenog kokosovog ulja. Kokosovo ulje je najbolje istopiti, tako sto ćete flašicu sa uljem staviti nekiliko minuta ispod mlaza vruće vode.

Potom dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande. Pomešajte sve ove sastojke da se dobije gustina paste.

Ukoliko vam je smesa suviše retka, gustinu možete poboljšati dodavanjem još šećera ili taloga od kafe.

Šecer i kafa će delovati kao abrazivi i otkloniti suvišne slojeve izumrlih ćelija, te će koža biti glatka i meka.

 

Takodje, kofein u kafi pomaže u zatezanju kože, pa će efekat biti još bolji. Kokosovo ulje odlično neguje,čini kožu glatkom i hidriranom.

Da bi sprečili nastanak celulita, neophodno je da bar jednom nedeljno uradite piling.

Na taj način ćete pospešiti limfnu drenažu i izbacivanje štetnih produkata organizma. Ovu smesu ćete utrljavati u sve delove zahvaćene celulitom, laganim kružnim pokretima. Nakon toga isprati mlakom vodom i naneti na telo preparat protiv celulita.

Ukoliko odlučite da ovaj piling čuvate za sledeću upotrebu, neophodno je da to bude u staklenoj bočici.

Nemojte ga stavljati u frižider,jer će se stegnuti ukoliko ste koristili nerafinisano kokosovo ulje

Zeleni i beli čaj

Zeleni čaj je idealan u borbi protiv celulita, i za mršavljenje, jer ima diuretska svojstva, ograničava apsorpciju lipida i bogat je antioksidansima. Ako ne volite intenzivnu aromu zelenoga čaja, izaberite zeleni čaj sa dodacima voćnih ukusa ili se odlučite za beli čaj, koji nema tako naglašen ukus.

Voda, jako puno vode

Treba popiti šest do osam čaša vode dnevno. Gaziranu vodu pijte u manjim količinama, jer je bogatija solima i pospešuje zadržavanje vode u organizmu, ali je u manjim količinama dobra, jer sadrži dragocene minerale.

celulit-1

Đumbir

U biljni čaj dodajte pola čajne kašičice sveže rendanog korena đumbira. Đumbir podstiče izlučivanje štetnih materija.

Morske soli leče celulit

Morska so je bogata kalcijumom, magnezijumom, jodom i gvožđem . Obična kuhinjska so, koja je čist natrijum hlorid, izvlači vodu iz ćelija, usporava njene životne funkcije, dovodeći do dehidratacije, čime koža postaje suva, mlitava i stara.

Morska so ne isušuje kožu i ima pozitivan efekat na epidermis i što je najvažnije – omogućava nam borbu protiv celulita.

Ona je pravi eliksir za kožu. Osim minerala i mikroelemenata u tragovima sadrži i aminokiseline i vitamine.
Snažno utiče na razmenu materija u koži i potkožnom tkivu, podstiče metabolizam i izlučivanje štetnih sastojaka.

Slane kupke i masaže problematičnih delova tela zatežu kožu, daju joj čvrstinu i gladak izgled. Kupka sa morskom soli podstiče čišćenje od štetnih sastojaka na samo kože i vezivnog tkiva, nego i celokupnog organizma.

Kupka od morskih soli nisu samo melem za telo, već imaju pozitivan uticaj i na starenje našeg duha, relaksiraju i osvežavaju psihički i fizički, podstiču pozitivna osećanja, posebno zahvaljujući visokom postotku magnezijuma, koji i dokazano deluje u borbi protiv stresa.

Takođe, kod kuće možete da napravite kupku sa morskim solima.
Za pripremu „mora“ u vlastitom domu potrebno vam je:
500 grama morske soli koju otopite u vrućoj vodi uz neprestano mešanje.

Vrućoj vodi polako dodajte hladnu, dok ne postignete idealnu za kupanje. Sada je jedino preostalo opustiti se i uživati 20 minuta. Nakon kupke, odležite barem pola sata.

Možete da napravite i smesu za masažu sa morskim solima.

Potrebno Vam je:

 • jedna šoljica morske soli,
 • dve čajne kašičice aromatičnog ulja od lavande, breskve ili ruzmarina i
 • dve čajne kašičice maslinovog ulja.

Sve sastojke trebate pomešati da se dobije homogena masa. Treba da odstoji 20 minuta, zatim se ponovo promeša i započne masaža, počevši od nožnih prstiju pa naviše.

Posle toga naneti anticelulit kremu, gel ili neutralnu kremu. 

Salon lepote Sože beauty, nudi Vam kombinaciju anticelulit masaže i limfne drenaže. Pored toga, nudimo Vam kombinaciju masaže i vakuumske drenaže, kao i tretman gipsanim bermudama.

Kada dođete prvi put, dajemo Vam preporuku šta je najbolje da uradite da bi najbrže i najefikasnije došli do rezultata.

Svi preparati su potpuno prirodni bez štetnih dejstava. Mnogi su bili zadovoljni, probajte i Vi!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS