​​Kako da Uklonite Bubuljice sa Leđa, Lica i Tela

bubuljice

Ne postoji ništa toliko iritantno i uznemirujuće kao bubuljica koja se preko noći iznenada pojavi na našem obrazu ili čelu, ili pak niz istih, kada u jeku leta prekriju naša leđa.

Naročito ukoliko nezi kože posvećujete svakodnevnu pažnju. Ne samo da ti ružni prištevi narušavaju izgled naše kože, što u velikoj meri utiče na naše samopouzdanje, već vrlo često mogu biti bolni, upaljeni i otečeni.
Contacts – TO. M.M.YS. ™ Access Management and Control for Fitness apron tattoo roberto eusebio, personal trainer in milan, physical trainer, fitness champion: they talk about roberto eusebio
U izvesnom broju slučajeva ne postoji ništa što možete uraditi kako bi sprečili pojavu akni (ukoliko je po sredi hormonski disbalans, na primer), ali vam možemo pomoći sa savetima kako da ih uspešno uklonite, te sprečite nastanak ožiljaka koji mogu ostati nakon bubuljice.

Šta su to bubuljice i od čega nastaju?

Za početak hajde da jasno definišemo šta podrazumeva pojam bubuljice, i šta sve može biti uzrok njenog nastanka.

Akna ili bubuljica je lokalno oboljenje sebacealnih ili lojnih žlezda, a manifestuje se kao crvena i često otečena izraslina na koži tela i lica u čijem sedištu se najčešće nalazi gnojanica ili čepić.

Uzroci nastanka bubuljica mogu biti mnogobrojni, a u najčešće spadaju hormonski disbalans u telu, odsustvo adekvatne nege kože lica i tela, stres, loše navike u ishrani, genetika…

Važno je razlikovati hormonske bubuljice od bubuljica koje nastaju pod dejstvom spoljnih faktora kao što su bubuljice od sunca, bubuljice od znoja, itd.

Suštinski, do problema ovog tipa dolazi kada se pore na našoj koži začepe usled pojačanog lučenja sebuma, a potom dođu u kontakt sa nešistoćama iz spoljašnje sredine i izumrlim ćelijama kože koji se prirodno nakupljaju.

sitne bubuljice na licu

Bubuljice na leđima i po telu

Bubuljice se mogu javiti bilo gde na našem telu, iako su pojedine regije pogodnije od drugih za njihovu pojavu i širenje.

Veliki broj muškaraca i žena suočava se sa problemom bubuljica na leđima koji može biti veoma neugodan, a koji pripadnice lepšeg pola naročito može opteretiti tokom letnjih dana kada je koža tela izloženija pogledima.

Akne i bubuljice na leđima ponekad nastaju zbog neadekvatne ishrane, naročito ukoliko postoji netolerancija na neku vrstu namirnica, a drugi razlog je genetika kao i stres svakodnevnog života. 

Postoje različiti tipovi bubuljica koje se pojavljuju na ovoj regiji tela, i poželjno je razlikovati ih kako bi se za njihovo uklanjanje primenio odgovarajući pristup.

Bubuljice po leđima mogu biti mitiseri ili komedoni – pore ispunjene sebumom i prljavštinom, ciste – gnojne bubuljice koje se nalaze duboko pod kožom, papule – upaljene sitne bubuljice, pustule – klasične bele zagnojane akne, ili noduli – potkožne bubuljice na leđima.

Kako biste sprečili njihov nastanak poželjno je da nosite odeću od prirodnih materijala kako bi koža ispod nje mogla da diše, da koristite produkte za negu koji nisu na bazi ulja kako ne bi doprineli dodatnom zatvaranju pora, te da redukujete način ishrane.

Bubuljice na vratu i dekolteu

Iako bubuljice na dekolteu mogu imati pripadnici oba pola, ovo je naročito osetljivo pitanje za dame.

Činjenica je da su dekolte i vrat regije sa izuzetno delikatnom kožom i da im treba posebna nega i pažnja, a budući da se radi o predelima koji su gotovo uvek vidljivi, bubuljice na grudima strašno utiču na samopouzdanje pojedinca.

Zato je važno učiniti sve kako bi se ova pojava sprečila. U tom smislu potrebno je koristiti isključivo preparate koji su po sastavu neinvazivni, blagi i ph neutralni, izbegavati parabene i sulfate.

Istuširati se odmah nakon treninga ili druge aktivnosti koja izaziva prekomerno znojenje kako bi se sprečilo zapušavanje pora, i ne ignorisati pojavu ove vrste akni jer one nedvosmisleno mogu ukazati na neki drugi problem u organizmu.  

Bubuljice na grudima mogu biti kratkotrajna ili dugotrajna pojava, u zavisnosti od uzroka nastanka, mogu biti sitne i tek blago crvene, ili pak upaljene i veoma bolne.

Vrlo često su rezultat uzimanja određenih vrsta medikamenata, neke vrste hormonskog poremećaja, genetike, izuzetno visokog nivoa stresa, ili neke vrste zdravstvenog problema.

Način lečenja ovih akni u mnogome zavisi od razloga zbog kog su nastale pa je stoga neophodno ustanoviti tačan uzrok.

Bubuljice po glavi i bubuljice na nosu

Bubuljice po glavi su jednako učestale kao one na licu ili telu, ali ih je nešto teže tretirati zbog kose koja ih prekriva.

Iako je najčešće reč o aknama koje su sporadične i koja prolaze same od sebe, dešava se i da se radi o ozbiljnijem kožnom oboljenju koje je potrebno adekvatno lečiti, i to ne na svoju ruku jer se tako situacija samo može dodatno pogoršati.

Ove bubuljice primetimo onda kada počnu da nas bole ili svrbe, i kada uspemo da ih napipamo ispod kose, a tada je već upalni proces uveliko na snazi.

Uzrok mogu biti gljivična ili bakterijska infekcija, odsustvo higijene, stres, prekomerno znojenje, uporteba neadekvatnih preparata za kosu…

Kada je reč o bubuljicama na nosu one su veoma česte, čak i kod osoba koje generalno nemaju problem sa bubuljicama, zato što nos spada u takozvanu T-zonu koja je masnije od ostatka lica, pa izrazitije lučenje sebuma u kombinaciji sa nečistoćama često rezultira aknama u ovoj regiji.

Ne biste li izbegli ovaj nepoželjni scenario, jer je bubuljicu na nosu veoma teško prikriti, poželjno je svakodnevno, i to veoma temeljno, pristupiti čišćenju lica.

Takođe, sitne mitisere koji gotovo kod svih postoje upravo na i oko regije nosa, ljudi često cede sami, pa se neretko dešava da tako samo pogoršaju stvar i dovedu do upalnog procesa. Bubuljicu na nosu najbolje je osušiti kremama koje služe toj svrsi, nikako cediti!

Bubuljice na licu i čelu

Bubuljice na licu su jedna od najvećih noćnih mora velikog broja ljudi, a sa ovom vrstom estetskog problema čak 85% muškaraca i žena susretne se nekada tokom života.

Pubertet je prva faza koja sasvim izvesno donosi pojavu crvenih i bolnih akni, ali isti vid prišteva može se pojaviti i tokom trudnoće, menopauze, postporođajnog perioda, i u svm drugim situacijama kada telo prolazi kroz neki vid hormonalne promene.

One se najteže i najduže leče, a velika je verovatnoća da će iza sebe ostaviti i ožiljke. 

Osim ove vrste bubuljica, na licu se mogu pojaviti i papule, odnosno ružičaste bubuljice koje izgledaju kao čvorići, pustile – gnojne bubuljice koje nas povremeno iznenade, potkožne bubuljice koje mogu biti veoma bolne, kao i cistične akne.

Postupci lečenja su različiti pa je potrebno pristupiti svakom od ovih problema na poseban način. Bubuljice na čelu pak nešto su drugačije od prethodno pomenutih, i najčešće se pojavljuju u vidu sitnog osipa.

Njihova pojava vezuje se uglavnom za kombinaciju prekomernog znojenja i lučenja sebuma sa nečistoćama koje se prirodno nakupljaju na koži. Najpouzdanija preventiva je redovno čišćenje ove regije, upotreba nemasnih losiona, kao i povremeni piling.

hormonske bubuljice na licu

Kako ukloniti bubuljice i ožiljke od bubuljica

Ukoliko se pitate kako se rešiti bubuljica na leđima, ali i onih koje se nastanjuju na kožu lica, odgovor leži u nekoliko pristupa.

Najpre, tu su kreme protiv bubuljica, prirodni melemi i metode, ali i kozmetički tretmani. Kod upotrebe krema protiv bubuljica veoma je važno konsultovati se sa kozmetologom ili dermatologom budući da je jako važno tačno ustanoviti o kom tipu bubuljica je reč, pa samim tim koji sastojci kreme su neophodni da bi upotreba iste imala efekta.

Još važnije, na taj način ćete izbeći dodatno pogoršavanje situacije potencijanim korišćenjem pogrešne kreme protiv bubuljica.

To su najčešće antibiotske kreme ili one na bazi salicilne kiseline koja deluje protivupalno, alfa-hidroksi kiseline koja pomaže u regeneraciji kože, alantoina koji poboljšava mikrocirkulaciju, ili sumpora koji pomaže kod otklanjanja ožiljaka od bubuljica.

U domenu prirodnih metoda postoje mnogobrojna rešenja, ali je tu ključno razlučiti koji su odgovarajući za svaki tip kože.

Izuzetno je, na primer, važno dodatno ne mastiti već prirodno masnu kožu koja je u problemu upravo zbog prekomernog lučenja sebuma.

U delotvorna sredstva spadaju med koji je prirodni antibiotik i antiseptik, soda bikarbona koja umiruje upalne i crvenilo oko bubuljica, beli luk koji je čudotvoran kod lečenja akni, ili čuvarkuća od koje se može napraviti efikasna maska protiv bubuljica.

Ukoliko se pak pitate kako ukloniti ožiljke od bubuljica tu je limun čija askorbinska kiselina prodire u oštećeno tkivo i leči ga. Aktivni ugalj je delotvoran kod problema sa mitiserima, matičnjak i tamjan su još jedno rešenje kod problema sa ožiljcima jer imaju sposodnost da ih izblede, a cimet zateže pore i pomaže kod crvenila.

Postoji naravno još čitav niz prirodnih sastojaka i recepata koje možete isprobati ukoliko smatrate da je taj vid lečenja bubuljica adekvatan.

I na kraju, tu su kozmetički tretmani kojima se možete podvrgnuti kada se suočite sa problemom bubuljica ili ožiljaka koji ostanu iza njih.

Kako ukloniti bubuljice sa lica?

Najpre tu je higijenski tretman i čišćenje lica ultrazvučnom špatulom koji će odstraniti sve nečistoće sa vašeg lica.
Otkloniće gnojanice na način koji neće zakomplikovati situaciju, i pripremiti kožu za dalje tretmane.

Laserski tretmani su se takođe pokazali kao veoma delotvorni kod kože prekrivene aknama jer deluju dubinski i regenerišu ćelije, kao i pilinzi voćnim kiselinama koji su efektni i u domenu uklanjanja ožiljnog tkiva.

Ukoliko vas upravo to muči, činjenica da su akne ostavile trag za sobom, možete se podvrgnuti i mikrodermoabraziji, kao i dermapen tretmanu koji će nakon izvesnog broja ponavljanja sasvim sigurno u mnogome poboljšati izgled vaše kože i drastično ublažiti, ako ne i sasvim ukloniti, ožiljke od bubuljica.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS