Kako da se boriti protiv uraslih dlaka?

urastanje dlaka

Urasle dlake su problem sa kojim se bori veliki broj ljudi. Nekada su one samo estetski problem, ali često mogu da dovedu čak i do hiruških intervencija. 

One mogu da se pojave na svim delovima tela, kod žena, ali i kod muškaraca, u mlađoj i starijoj dobi.
Ono što najviše iritira jeste to što nakon urastanja, na koži ostaje oštećenje u vidu
fleke ili ožiljka.

Do urasle dlake dolazi zato što je dlaka promenila pravac rasta, pre nego što je napustila folikul. Tada dolazi do rasta dlake ispod površine kože. 

Razlozi urastanja mogu biti preterana maljavost, neadekvatan način uklanjanja dlačica, trenje izuzetno uske odeće. Često ovaj problem javlja kod suve i osetljive kože. 

Urasla dlaka najčešće se pojavljuje na nogama, bikini zoni ili sedalnom delu, a prepoznaćete je po tome što je taj deo crven, otečen i često može doći do pojave gnoja.
Dešava se da osoba sama krene da dira uraslu dlaku pincetom, cedi gnoj ili pokuša da je izvuče, ove radnje izbegavajte, jer ćete samo pogoršati stanje.

Ukoliko dođe do napredovanja upale, može da se javi temperatura, drhtavica, ili neprijatan miris, kao posledica velike količine gnoja. 

U tim slučajevima, neophodno je posetiti lekara, jer kao što smo na početku i rekli, sam proces nekad se završi hiruškom intervencijom.

 

Često je pitanje da li se urastanje može sprečiti?

Nažalost odgovor je ne. Ono što vam može pomoći da smanjite mogućnost nastanka uraslih dlaka jeste, redovno menjanje brijača, zamena voska šećernom pastom, redovan piling kože i korišćenje hranljivih mleka za telo. 

Pored toga, osobama koje su sklone urastanju, preporučuje se nošenje pamučne i udobnije garderobe. 

Da li postoji rešenje za urasle dlake?

Jedino trajno rešenje za pojavu uraslih dlaka je upravo laserska epilacija.

Laserskom epilacijom svetlosni snop deluje da oslabi dlaku i uništi sam folikul, te neće biti prostora za urastanje.

Laserski snop dužine je nekoliko milimetara, te samim tim dopire samo do folikula dlake i potpuno je bezbedan.

Ovo dalje znači da laserom možemo tretirati i prepone, jer je urasla dlaka na preponi vrlo česta i prilično bolna pojava. 

urasla dlaka

Koliko tretmana je neophodno uraditi?

Uvek preporučujemo seriju od 6 tretmana, koji se ponavljaju u periodu od tri nedelje.
Nakon završene serije, neophodno je da se dva do tri puta godišnje radi održavanje, kako bi zadržali postojeće rezultate.
 

Koja je priprema za lasersku epilaciju?

Ako ste praktikovali depilaciju, potrebno  je da pustite dlačice da rastu tri do četiri nedelje, kako bi izrasla ukupna količina dlačica.
Nakon toga, veče pre tretmana dlačice se skidaju brijačem ili depil kremom i ne nanosite nikakvo ulje, niti mleko za hidrataciju.
Ako imate problem sa urastanjem dlaka, uzmite novi brijač i dlačice skidajte u pravcu njihovog rasta, kako bi što manje iziritirali kožu. 

U Sože beauty salonu lepote možete zakazati konsultacije, kako bi stručnjaci koji imaju bogato iskustvo sa epilacijom, pogledali stanje vaše kože, dlačica i dali vam detaljna uputstva za pripremu i sam tok laserske epilacije.

Jesen je idealan period za početak epilacije, tako da odložite voskove i pastu, pripremite dobar brijač, prikupite potrebne informacije i upustite se u  najefikasniju avanturu zvanu, zbogom neželjene dlačice.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS