Maslačak, spas za žene

Sože Beauty Novi Sad

Maslačak, spas za žene

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi mogu se koristiti za lečenje. Njegovo mlado lišće, odlična je prolećna detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv, želudac, ali su odlične i za masažu lica i masažu tela.

Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa. Korenu maslačka pripisuje se najveće lekovito značenje.

On detoksikuje jetru i tako podržava zdravlje celokupnog organizma, ispijanje čaja od korena može doneti izlečenje od hepatitisa B već za 6 nedelja.

 Danas ću Vam skrenuti pažnju na njegove cvetove koji:

  •  – Sadrže antioksidanse.
  • – Leče bolove
  • – Leče grčeve u želucu
  • – Smanjuju depresiju
  • – Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid
  • – Sadrže vitamin A i B12

U našim krajevima cvetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja.

No, na primer u korejskoj narodnoj medicini cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

U Americi je popularno ulje od cvetova maslačka koje je iznimno hvaljeno protiv boli od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima.

Iako se kod nas slabo praktikuje njegova izrada, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci, jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a posebno za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećaja.

Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osećaj dobro stanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

 Bol u grudima ili osetljivost pre menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena širom sveta.

Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tečnosti koje tokom menstrualnog ckusa menjaju oblik i veličinu.

Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mlečne žlijezde i smanjiti ciste u grudima.

Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti poput psorijaze. Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom telu. Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.

maslacak

Recept za ulje maslačka (macerat)

S obzirom da je sada sezona maslačka sada je idealno vreme za pripremu ovog iznimno lekovitog ulja. Trebaće Vam:

  • Cvetovi maslačka
  • Kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje semenki grožđa)

Ispunite pola do dve trećine male teglice s cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije.

Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha. Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom ili vezicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilnu tamnu bocu.

Čuvajte ulje na hladnom tamnom mestu.

Treba iskoristiti sve što nam priroda nudi. Ne može da Vam našteti, a može mnogo da doprinese Vašem zdravlju.

U studiju lepote Sože beauty, moćićete da uživate u preparatima koji su na prirodnoj bazi. Bez parfema i parabena. Kada želite najbolje za svoju kožu, dođite kod nas!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS