Hiperpigmentacija i kako se izboriti sa njom

najbolji kozmeticki salon u novom sadu

Fleke na koži i kako se izboriti sa njima

Fleke na koži  se pojavljuju zbog prekomerne proizvodnje melanina u pojedinim delovima kože. One se manifestuje u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži, svetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika.

Postoji mnogo oblika pigmentacije, a najčešći su:

Staračke pege, uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na delovima tela koji su mu najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku.
To su uglavnom mali, tamni delovi kože.

Melasma ili kloasma često se naziva i “maskom trudnoće” jer se javlja kod 90% trudnica.
Nastaje zbog hormonskih promena, poput trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula te uzrokuje pojavu tamnih,
nepravilnih područja koja mogu zahvatiti velik deo lica ili ruku.

Postupalna hiperpigmentacija nastaje zarastanjem povreda na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija.
Uglavnom se susreće kod ljudi koji se leče od akni, ali je takođe mogu izazvati kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija,
laserski tretman i hemijskih piling.

Postoje i drugi činioci koji uzrokuju pojavu tamnih mrlja na koži – mladeža, ožiljaka, strija, solarna ili aktinična keratoza i rak kože –
ali oni se ne smatraju oblicima fleka na koži.

Fleke na koži nastaju zbog prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju,
koji se tada pretvara u mrlje na koži. Prekomernu proizvodnju melanina izaziva niz činioca, ali se najvažnije povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim uticajima te povredama  ili upalama na koži.

Naš studio lepote, nudi Vam uklanjanje flekica i pegica putem nekoliko načina.

Mikrodermoabrazija je neagresivna metoda, kojom ćete postepeno ukloniti mrlje i fleke sa kože. Mikrodermoabrazija podstiče mikrocirkulaciju, čime omogućava bolju ćelijsku ishranu i brže i potpunije upijanje aktivnih materija koje treba da dopru do kolagena i elastina i izazovu produkciju novih ćelija i zamene stare slojeve kože novim zdravijim slojevima kože. Preporučuje se serija tretmana. Broj tretmana zavisi od stanja kože, ali okvirno se radi između 3 i 5 tretmana, svake nedelje jedan.

Pored toga, studio lepote Sože beauty Vam nudi tretman elektrostimulativnim rukavicama. To takođe spada u lifting tretman, ali s obzirom da dolazi do sinteze kolagena i elastina, obnavljanja kože, delovanjem struje, postepeno se izbeljuju postojeće flekice. Ten je prosvetljen, a koža zdrava i sveža.

Salon lepote Sože beauty Vam nudi još jednu metodu uklanjanja fleka i pega. Iglica se nasloni na kožu, a struja deluje tako da otkloni postojeće ožiljke ili fleke. Ovaj tretman radi se kod osoba koji imaju problem sa flekama na koži, pegicama ili ožiljcima od akni.

Svaki tretman u salonu lepote Sože beauty podrazumeva umivanje, piling, masažu lica ši buterom i arganovim uljem, tretman za koji se odlučite, masku za umirenje i ishranu kože, kao i kremu prema tipu kože. Ujedno rešavate problem, a koža lica je nahranjena i osvežena.

Ako želite na prirodan način da pokušate da rešite problem fleka na koži, napisaćemo Vam nekoliko predloga, kako da pokušate.

Tratinčica – Ekstrakt cveta tratinčice ili belides ima dvostruko delovanje – posvetljuje kožu i smanjuje mrlje. Deluje inhibiranjem enzima koji inače utiče na stvaranje melanina.

Klinički je dokazano da posvetljuje kožu za 22% u roku samo dve nedelje. U apotekama ili radnjama zdrave hrane možete kupiti proizvode sa belidesom ili ih naručiti od aromaterapeuta.

Eterično ulje semenki celera Eterično ulje semenki celera malo je poznato, ali veoma lekovito ulje. Jedan je od najboljih izbora za izbeljivanje svih vrsta mrlja na koži.

Budite oprezni sa primenom ovog ulja, jer je izrazito fototoksično, pa se nemojte izlagati suncu niti solarijumu nakon njegove primene.
Ne smeju ga koristiti trudnice i deca ispod 6 godina.

Ekstrakt sladića Ekstrakt sladića jedan je od popularnijih kozmetičkih sastojaka, jer deluje antiupalno, smirujuće, antimikrobno i antikancerogeno. Koristi se i kod ozbiljnih kožnih problema poput psorijaze, dermatitisa i ekcema. Sadrži spoj glabridin koji zaustavlja stvaranje melanina. Zahvaljujući tome posvetljuje i hiperpigmentaciju na koži.

Crni slez Crni slez je zbog svojih lekovitih sluzi jedan od najboljih izbora za odstranjivanje nečistoća s kože, lečenje neugodnih proširenih kapilara na licu i uklanjanje staračkih mrlja.   Veoma je važno , pre svega čuvati se od sunca. Stavljati kreme sa zaštitnim faktorom i izbegavati boravak napolju kada je sunce najjače. Izbegavati solarijume i druge vrste isušivanja kože. Jer taman ten jeste možda lep, al koža postaje isušena i starija.

Čuvajte svoje lice, negujte ga, hidrirajte i brinite o njemu.
Salon lepote Sože beauty Vam je na raspolaganju, ako želite svom licu i telu da pružite dodatnu negu!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS