Hiperpigmentacija, fleke na licu, pege od sunca… ZBOGOM!

REŠITE SE FLEKE NA LICU I FLEKE OD SUNCA

Šta je hiperpigmentacija i kako da je se oslobodite?

Gotovo besprekoran, savršeno ujednačen ten kakav vidimo kod devojaka na Instagramu, u časopisima i drugim medijima koji nastoje da nam prodaju iluziju, u stvarnosti ne postoji.

Sitne male nepravilnosti, pegice, flekice i nekonzistentan tonus sasvim su prirodna i normalna stvar. I zbog toga zaista ne bi trebalo da se osećamo loše.

Pa ipak, koliko god se trudili da prigrlimo sebe i sve svoje nedostatke istina je da mi žene krišom ipak ponekad želimo baš to – perfekciju u svakom vidu i obliku.

Savršena koža lica za većinu dama apsolutni je imperativ, a hiperpigmentacija na licu koja u prvi plan stavlja vidljive fleke na koži, obrazima, na području iznad usana ili na nosu uopšte nije šarmanta pojava.

ŠTA JE HIPERPIGMENTACIJA?

 

Hiperpigmentacija lica predstavlja proces stvaranja tamne fleke na licu i površini naše kože usled prekomernog lučenja melanina – pigmenta koji daje prirodnu boju našem licu, telu, kosi i očima.

Pojačanu proizvodnju ovog elementa najčešće izaziva preveliko izlaganje sunčevoj svetlosti, ali genetske predispozicije, starosno doba, hormonski status i izvesne promene na koži u vidu povreda ili zapaljenja takođe mogu biti uzročnici ovog problema.

Iako melanin praktično predstavlja prirodan filter koji štiti našu kožu od štetnih UV zraka, i iako se zahvaljujući njemu sa letovanja vraćamo predivno preplanuli.

Preterano dugo sunčanje u nekontrolisanim uslovima poremetiće ove prirodne procese i kao posledicu iznedriti neželjene pigmentisane tragove na vidljivim delovima naše kože.

TIPOVI HIPERPIGMENTACIJE

Reč je o pojavi koja pogađa veliki broj žena, a tamne fleke na kozi koje se sasvim nenadano pojavljuju na najistaknutijim delovima tela poput čela, nosa, jagodica, ali i dekoltea i ruku mogu biti različitog intenziteta, veličine i oblika.

Ipak najvažnije je da najpre ustanovite koju vrstu hiperpigmentacije posedujete, kako biste nakon toga znali i kako da je na adekvatan način lečite.

Sunčani lentigo

Direktan rezultat intenzivnog i učestalog izlaganja suncu, kao i nedvosmislen znak starenja kože jesu male zatamnjene tačkice na licu, vratu i rukama.

Iako se ovaj tip hiperpigmentacije često svrstava u kategoriju “staračkih pega” može se javiti već u ranim dvadesetim godinama, i to najpre kod ljudi sa izrazito svetlom i srednje tamnom bojom kože.

Ono što je interesantno jeste da postojeće mrlje mogu nakon svakog narednog izlaganja sunčevoj svetlosti dodatno za nijansu potamneti.

Melazma

Ovaj termin obuhvata pojavu tamnih pečata koji se pojavljuju najčešće kod žena, a usled hormonskih promena koje izazivaju uzimanje kontraceptivnih pilula ili pak trudnoća.

Poznata i pod nazivom “trudnička maska” melazma najčešće zahvata obraze, gornju usnu i čelo, te “napada” osobe sa tamnijim fototipom.

Promene se javljaju uglavnom tokom letnjih meseci kada je pojačano izlaganje suncu, ali mogu nastati i u momentima kada se hormoni vrate u ravnotežu.

Post-inflamatorna hiperpigmentacija

Nakon neke ozbiljnije povrede na koži, bilo kog vida oštećenja, akni, ekcema ili neadekvatne upotrebe izvesnih kozmetičkih preparata postoji mogućnost da će na koži ostati trag u vidu ružnih fleka.

Takođe, neadekvatno primenjeni progresivni tretmani mogu prouzrokovati isti problem, ili ga značajno pogoršati.

Ovaj vid hiperpigmentacije često se smatra kožnom traumom, budući da može ostati kao trag nakon izvesnog oboljenja, ali će se u najvećem broju slučajeva sama sanirati nakon dužeg vremenskog perioda.

PITATE SE – DA LI JE HIPERPIGMENTACIJA OPASNA?

Imajući u vidu da je naša koža veoma delikatan organ koji neretko predstavlja odraz našeg zdravlja, svakako da pormene na njoj treba pažljivo ispratiti i ispitati.

Tačno je da iznenadna pojava tamnih pečata i flekica na našem telu ili licu može biti pokazatelj da nešto nije u redu, da postoji izvestan metabolički i gastrointestinalni problem, autoimuna bolest ili hormonski disbalans.

U najvećem broju slučajeva reč je o bezazlenim zatamljenjima koja su sasvim benigna.

Imajte u vidu i da upotreba antibiotika, antimalarika, hemoterapijskih lekova ili medikamenata protiv epilepsije, kao i fotokontaktni dermatitis koji izazivaju boje od kane ili tetoviranje mogu imati slično dejstvo.

KAKO JE MOŽETE OTKLONITI?

Istina je da pojedine hiperpigmentisane mrlje mogu prosto nestati, izbledeti, ali većihu ovakvih promena na koži možete da otklonite samo adekvatnim delovanjem.

U salonu lepote Sože beauty se možete podvrgnuti različitim vidovima tretmana koji kao krajnji cilj imaju upravo skidanje fleka sa lica i tela tj. odstranjivanje neželjenih pigmentisanih tragova, a stručno i ljubazno osoblje će vas detaljno uputiti u sve procese te vam predložiti potencijalno najbolje rešenje.

Svesni smo da nanošenje kiseline na lice zvuči kao nešto što ne biste želeli da iskusite, međutim, pravilno apliciranje voćnih rastvora od strane stručnog i medicinski obučenog kozmetologa može učiniti pravo čudo za vašu kožu.

Apliciranje kiselina otklanja površinske slojeve kože, pa samim tim i fleke po licu koje se na njoj nalaze, te pruža mogućnost mladoj koži da u punoj snazi zablista.

Ne dozvolite da vas crvenilo, plikovi i ljuštenje kože koji slede nakon tretmana zastraše – reč je o prirodnom procesu regeneracije koji će se u kratkom vremenskom intervalu završiti i doneti vam fantastične rezultate.

  • Dermapen

Jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja hiperpigmentisanih tragova na koži jeste primena dermapena.

Radi se o veoma preciznom vidu tretmana koji uklanja zatamnjenja tako što sitnim nano iglicama prodire u srednji sloj epitela, te dezintegriše depozite melanina u sitne čestice koje se posle same resorbuju.

Imajte u vidu da primena obe navedene metode u isto vreme smanjuje vidljivost bora i pora, ujednačava ten i uklanja ožiljke od akni, dok dermapen ujedno i podstiče kožu na samoregeneraciju kroz proces indukcije kolagena.

Budući da se zbog prisustva iglica tokom tretmana oseća blago peckanje, savetuje se primena lokalnog anestetika.

Kako se pokazalo, mezoterapija koja podrazumeva apliciranje koktela odgovarajućih vitamina, minerala, aminokiselina i drugih aktivnih supstanci još jedna je veoma delotvorna tehnika borbe protiv tamnih fleka.

Pored toga što se ovim tretmanom podstiče obnova ćelija kože i stvaranje novih krvnih sudova, ujedno se i smanjuju aktivni porcesi koji dovode do prebojenosti pojedinih delova tela.

Ipak, za uporne i izrazito tamne mrlje savetuje se kombinacija mezoterapije i hemijskog pilinga.

SPREČITE POJAVU TAMNIH MRLJA

Kako ne biste došli uopšte u situaciju da morate da razmišljate o vidovima tretiranja ovog problema, sprečite njegov nastanak tako što ćete preduzeti izvesne preventivne mere:

Najvažnije je da tokom cele godine, ne samo leti, kožu štitite od štetnih UV zraka te svakodnevno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom.

Ukoliko imate sklonost ka pojavi hiperpigmentacije ograničite izloženost suncu u doba dana kada je ono najjače, sklanjajte se u hlad češće i ne zaboravite na šešir tokom dugih šetnji.

Konzumirajte namirnice bogate anti-oksidansima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima. U svoju svakodnevnu negu uvrstite preparate koji sprečavaju pojavu hiperpigmentacije i kožu dodatno hidrirajte kremama koje u sebi sadrže kokosovo ulje i aloja veru.

Jedno je bitno da zapamtite – hiperpigmentacija je problem koji je u potpunosti rešiv.

Zato ne očajavajte, sačekajte hladnije dane i zakažite svoj termin. A do tada nabacite osmeh na lice i uživajte u ovom danu – život je suviše lep da bi vam raspoloženje pokvarile bezopasne flekice.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS