Zašto je piling kože važan?

piling za kozu lice

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom.

Ona štiti telo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikrorganizama.

Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smešteni – za toplo, hladno, dodir, pritisak i bol.

Zbog svega ovoga, njenom negovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

Pilingovana koža lica

Piling kože predstavlja sastavni deo higijenskog tretmana lica koji sa površinskog sloja kože – epidermisa uklanja ostarele i mrtve ćelije.

Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumeva svakodnevnu zamenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling tretman čini važan deo lične zdravstvene higijene.

Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu.

Korišćenje pilinga mora biti prilagođeno delu tela koji se tretira i osetljivosti kože. Razlikujemo nekoliko veličina minigranula koji čine preparate za piling.

piling

Proizvodi sa sitnim granulama namenjeni su koži lica, vrata, dekoltea, grudi i ramena.

Srednje granule dobre su za bedra, butine, ruke i zadnjicu, a velike su idealne za kožu  laktova, kolena i peta i uopšteno grubljih mesta.

Kao i sa ostalim stvarima, ni sa plingom ne treba preterivati, dermatolozi preporučuju kućni piling dva puta nedeljno.

Dobro je koristiti piling protiv uraslih dlačica nakon depilacije, a nakon leta kada koža tela počinje gubiti preplanulost piling je idealan način da ujednačite ten.

Zašto je piling važan?

  • Toksini

– kada se organizam oslobađa toksina, jedan od načina eliminacije je putem kože. Pilingom kože mi eliminišemo toksine koji se nalaze na njenoj površini i stimulišemo rast novih celija.

  • Celulit

– specijalna tehnika pilinga pospešuje cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i drugih telesnih tečnosti što utiče da koža bude čvršća i zdravija.

  • Sjaj efekat

– postoje različiti sastojci koji se koriste prilikom pilinga. Jedan od njačešće korišćenjih je morska so. Ona u kombinaciji sa drugim sastojcima (ulje, esencije) daje koži novi i svez izgled koji se još naziva i ‘glow’ efekat.

  • Relaksacija

– zahvaljujući tehnici pilinga, pokretima koji su slični pokretima u masaži i delovanju esencija i soli, piling takođe ima i umirujući efekat na organizam i izaziva relaksaciju.

Razlikе između mehaničkog i hemijskog pilinga

Mehanički piling koristi mehaničku silu tj. vrši fizičku eliminaciju mrtvih ćelija kože. On podrazumeva korišćenje abrazivnih sastojaka kao što su morska so, šećer, talog kafe, pirinčane mekinje ili ljuspice Pikan oraha, u kombinaciji sa nekim masažnim ili esencijalnim uljem.

Za razliku od tela, piling za lice mora da bude mnogo nežniji, sa malim, okruglim i finim abrazivnim sastojcima kao što su jojoba perle. Drugi, agresivniji i efektivniji oblik mehanickog pilinga koji se koristi za kožu lica je mikrodermoabrazija.

piling

Ova vrsta pilinga mora da se radi u profesionalnom izvođenju kako ne bi došlo do oštećenja kože. U studiju lepote Sože beauty možete uživati u dijamantskoj mikrodermoabraziji koja će preporoditi Vaše lice.

Hemijski piling koristi enzime, voćne (AHA) i betahidroksne kiseline (BHAS) koje oslobađaju supstance nalik lepku i na taj način pilinguju kožu u celosti (zmijska košuljica) držeći mrtve ćelije zajedno. On može biti nežan ili veoma agresivan, i to u zavisnosti od jačine i vrste sastojaka koje koristi.

Preporučuje se da se piling radi u kozmetičkim salonim ili spa centrima.

U Sože beauty studiju lepote svaki tretman lica podrazumeva i piling. Takođe , tretmani tela pogotovo oni koji deluju na toljenje masnih naslaga, uključuju piling kako bikoža bolje primala aktivne supstance.

Ako niste u mogućnosti da posećujete salone, možete i kod kuće da radite pilinge.

Naravno nećete imati užitak kao kad neko drugi to radi za Vas, ali će Vam koža svakako biti zahvalna.

Tri osnovna elementa svakog pilinga su piling čestice (so, šećer, kokosovo brašno, mekinje pirinča, jojoba perle, mlevene koštice kajsije ili masline, talog kafe, itd.), ulje (koje vezuje sastojke i omogućava lakšu aplikaciju na kožu) i aroma (misrisna nota) – esencije koje odgovaraju vašem senzibilitetu.

Ovaj oblik pilinga predstavlja mokri piling i najšešće se radi jedanput ili dva puta nedeljno. Suvi oblik plinga se može raditi posebnim četkama napravljenim od prirodnih dlaka (čekinja) koje možete naći na tržištu.

Zaključak

Uvek budite pažljivi sa pilinzima, jer oni mogu izazvati poderotine na koži.

Zato bi bilo najbolje da se pre svega konsultujete sa svojim kozmetičarem, šta je najbolje za Vaš tip kože.

Piling kože lica i tela je svakako način da Vaša koža dugo ostane mlada i negovana.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS