Pravilna nega svih tipova kože lica

Sože Beauty Novi Sad

Pravilna nega svih tipova kože lica

Danas ćemo malo vremena posvetiti tipovima kože, kao i pravilnoj nezi, kako bi koža bila zdrava i nahranjena. Postoje 4 tipa kože lica i to:

  • normalna,
  • suva,
  • masna i
  • mešovita.

Za svaki tip, postoji određena nega. Pravilna nega kože zavisi od 4 faktora i to od: tipa kože godišnjeg doba starosti osobe pola. Takođe, veoma je važno poznavati kozmetičke preparate i način njihovog delovanja. Kako ne bi grešili u izboru preparata, uvek je najbolje posavetovati se sa kozmetičarem oko načina nege. Nega je polovina lepote.

Zapostavite negu i to će Vam se vratiti kao bumerang u vidu bora i akni. Ukoliko Vam je koža lica osetljiva, koristite blage kozmetičke preparate. Na tržištu postoje preparati koji su specijalno napravljeni za osetljivu kožu. Ono što ih razlikuje od drugih preparate je što sadrže manji procenat konzervansa.

Kada koža počne da gubi vlažnost postaje suva i to se manifestuje u vidu grubosti i zategnutosti. Takođe, koža može da bude jako zategnuta, ispucala i ljuspasta, sklona svrabu. Tada treba primeniti posebnu negu, kako bi licu vratili vlažnost. Najvažnije je izbegavati sredstva za čišćenje lica koja u sebi sadrže alkohol, jer on dodatno isušuje.

Preporuka je da se koriste mleka za čišćenje lica, na bazi prirodnih ulja, koja ne izazivaju dehidrataciju kože. Kada birate kreme, gledajte da te kreme u sebi uvek sadrže vitamin E, jer on pomaže zaštitnu funkciju kože i na taj način vraća vlažnost i smanjuje preterani gubitak vlage iz kože .

Takođe, veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti. Normalna koža je savršen, uravnotežen tip kože. Nema puno otvorenih pora, zdravog je sjaja i lepe teksture. Jako retko se kod osoba sa ovim tipom kože, pojavljuju bubuljice i sjaj. Veoma je bitno da oni koji imaju normalan tip kože, održe to stanje. To će postići ako redovno uklanjaju nečistoću i sprečavaju nastajanje sebuma, kožu nahrane i zaštite vlažnom kremom.

Kod izbora kreme, treba voditi računa da ona bude hidratantna. Masna koža je sjajna, sa proširenim porama i bubuljicama. Uzroci masne kože mogu biti različiti. Može da se radi o genetici, nepravilnoj ishrani, poremećaju rada hormona, upotrebi neadekvatnih kozmetičkih preparata ili o nepovoljnim vremenskim uslovima, vruće ili vlažno vreme.

Kod ovog tipa kože, važno je korigovati ishranu. Ubaciti što više vitamina i minerala i smanjiti unos kravljeg mleka i mlečnih proizvoda. Potrebno je izbaciti slatkiše, prženu i masnu hranu. Takođe, važno je pravilno očistiti kožu. Koristiti mlaku vodu, jer previše hladna ili topla voda mogu pogoršati stanje akni, kao i odgovarajuće sredstvo za čišćenje lica.

Jako je važno, da se ne koriste preparati za isušivanje kože, jer se gubi prirodna masnoća, a žlezde se još više podstiču na rad. Preporučuje se korišćenje kozmetike na bazi vode, kako nebismo dodavali masno na masno, a krema da bude hidratantna i da matira kožu, kako bi je činila manje sjajnom.

Svi oni sa masnom kožom, ne treba da očajavaju, jer sjajna prednost ovog tipa kože je što sporije stari! Mešovita koža zahteva posebnu pažnju, jer je ona na nekim delovima masna, na nekim suva. Središnji deo, poznat kao T zona uglavnom je masan, a ostatak je suv, skolon perutanju i zatezanju. Kožu morate negovati dvojako, ne ni kao suvu, ni kao masnu.

Daću Vam nekoliko saveta, koji Vam mogu pomoći da pravilno negujete Vaše lice. Odstrnjivač šminke oko očiju, trebao bi da bude na bazi ulja, jer se oko očiju nalazi osetljiv deo sklon isušivanju. Ujutru kožu očistite penastim sredstvom za pranje lica. Lagano ga umasirajte, naročito na masne delove, ostavite par sekundi da deluje i isperete hladnom vodom.

Uveče možete koristiti mleko za čišćenje lica. Što se tiče tonika za lice, gledajte da bude neke srednje jačine, kako bi celo lice moglo da se čisti. Preporučuje se vlažna, hidratantna krema, koja se nanese na celo lice. Sa masnijih delova maramicom možete skinuti suvišnu vlagu, ako Vam se učini da je ima.

Kako bi koža bila što duže mlada i elastična zaista joj je potrebno pružiti adekvatnu negu. Potrudite se, da koristite organsku ili medicinsku kozmetiku. Da u preparatima nema parfema, parabena, mineralnih ulja i konzervansa. Mnogi se uhvate za kreme koje lepo mirišu, al to je najveći otrov za Vaše lice.

U studiju lepote Sože beauty možete negovati svoje lice, bez obzira kom tipu pripada. Prilikom tretmana, koristimo isključivo kozmetiku, prema Vašem tipu kože.

Takođe, u našem studiju lepote, možete uživati u organskoj kozmetici. Svi preparati su bez parfema, parabena, mineralnih ulja . Radimo na tome da Vašem licu priuštimo najbolje.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS