Podmladite se – namirnice koje će Vam pomoći da obnovite 6 vrsta tkiva

Sože Beauty Novi Sad

Podmladite se – namirnice koje će Vam pomoći da obnovite 6 vrsta tkiva

Jedna od sposobnosti ljudskog tela jeste neprekidna regeneracija (obnavljanje). Proces regeneracije je sličan upalnom procesu i bez njega ljudsko telo ne bi postojalo. Prilikom ovog procesa u ljudskom telu ćelije se neprekidno rađaju i umiru.

Kada je čovek bolestan, u njegovom telu preovlađuju degenerativni procesi. I tada medicina, umesto da vraća telo u ravnotežu uz pomoć hrane, određenih biljki i hranljivih materija, koristi hemikalije koje nimalo ne doprinose regeneraciji već samo ometaju telo da se samo regeneriše. Sve to, samo da se potisnu simptomi bolesti.

Poslednjih godina sve je više onih koji se protive uobičajenom medicinskom sistemu zasnovanom na lekovima i koji se zalažu za proces regeneracije putem ishrane. Sa druge strane, medicina je i dalje nepoverljiva prema takvom poboljšanju stanja i zalaže se za suzbijanje simptoma koje je profitabilno. Zbog toga je sproveden veliki broj istraživanja na osnovu kojih je ustanovljeno da se šest tkiva u čovekovom telu obnavlja tokom života.

Obnovljanje nerava
Dokazano je da veliki broj prirodnih sastojaka ima nervno regenerativno dejstvo. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu “Istraživanje podmlađivanja” 2010. godine, je otkrilo da kombinacija borovnica, zelenog čaja i karnozina (prirodnog antioksidansa koji se nalazi u organizmu još od rođenja i održava telo mladim jer ima spoosbnost da ostarele ćelije pretvori u funkcionalne i zdrave) omogućava rađanje nervnih ćelija i obnavljanje obolelih matičnih ćelija.

Otkriveni neuritogenski sastojci odnosno sastojci koji doprinose rađanju novih ćelija su: azijska biljka kurkuma tj. njen koren, gljiva lion mane – u Hrvatskoj poznata kao lavlja gljiva, apigenin – sastojak koji se nalazi u povrću poput celera, peršuna…, žen šen – dalekoistočna biljka poznata i pod nazivom koren života ili čovečji koren, matični mleč – proizvod pčela, tajlandsko probiotik jelo natto, indijska biljka ašvaganda, resveratrol – supstanca koja se nalazi u crnom grožđu, kikirikiju…, žalfija, teanin, borovnica i kafa.

Postoji još jedna grupa sastojaka koji obnavljaju nerve stimulišući obnavljanje mijelinskog omotača koji je često oštećen. To su remijelinizacijska jedinjenja. Takođe, muzika i zaljubljivanje mogu dovesti do obnavljanja neurona što pokazuje da je za njihov oporavak potrebno mnogo više aktivnosti od prostog uzimanja lekova.

Obnavljanje jetre
Glicirizinska kiselina koja je pronađena u višegodišnjoj zeljastoj biljci sladić, se pokazala kao sastojak koji stimuliše obnavljanje jetre i njene funkcije. Takođe, obnavljanju jetre pomažu i karvakrol (sastojak origana), koren kurkume, korejski žen šen, žbunasta biljka Rooibos odnosno afrički crveni žbun i vitamin E.

Obnavljanje beta-ćelija
Beta ćelije proizvode insulin, a uništavaju se kod dijabetesa zavisnog o insulinu. Teoretski, insulin kada se jednom obnovi može da obnovi i zdravlje čoveka tako da mu više ne bude potreban dodatni insulin.

Nažalost, potencijal prirodnih sastojaka za obnavljanje beta ćelija još nije iskorišćen, a milijarde evra se godišnje troše na skupe terapije dok se u kuhinji ili dvorištu možda već nalazi lek protiv dijabetesa.

Evo nekih sastojaka koji su se dokazali u eksperimentima kao regeneratori beta ćelija: indijska biljka srebrna svilenica (Gimnema Silvestre) koja uništava šećer, arginin – aminokiselina koja se nalazi u čokoladi, mesu, mlečnim proizvodima…, berberin – supstanca koja se nalazi u gorkim travama poput žutike (divljeg šišmira), gorka dinja – zeleno lisnato povrće nalik krastavcu, sulforafan – sastojak koji se nalazi u kelju, karfiolu, prokelju…, južno-američka slatka biljka stevija, crni kim (Nigella Sativa), vitamin D, kurkuma, avokado, kukuruzna svila.

Obnavljanje hormona
Postoje jedinjenja koja povećavaju mogućnost endokrine žlezde da luči još hormona, a jedna od stvari koja stvarno regeneriše hormone koji su oslabili gubljenjem elektrona je vitamin C. Ovaj vitamin ima sposobnost da povrati oblik i funkciju estradiola (estrogen, E2), progesterona i testosterona, zbog čega se smatra kao dobar dodatak ili čak zamena hormonskoj terapiji. U kombinaciji s hranom može unaprediti funkciju žlezda, kao što su jajnici.

Obnavljanje srčanih ćelija
Do skoro se mislilo da se srčano tkivo ne može obnoviti. Međutim, nova istraživanja pokazuju da postoje jedinjenja koja stimulišu stvaranje gradivnih ćelija srčanog tkiva i koje ga mogu učiniti zdravim.

To su: resveratrol (crno grožđe, crno vino, crna čokolada, kikiriki,…), sibirski žen šen, blaženak (Geum Japonicum), n-acetil-cistein (jedinjenje koje se nalazi u ovsenim pahuljicama, piletini, svinjetini, mladom siru…) Još jedan način za obnovu srčanih ćelija, pomalo neobičan, je fetus na svom putovanju kroz posteljicu. On pruža majci matične ćelije koje mogu da obnove oštećene srčane ćelije.

Obnavljanje hrskavice, zglobova i kičme
Kurkumin (koren kurkume) i resveratrol su se dobro pokazali kod oporavka od povrede kičmene moždine, dok za osteoartritis, degenerativno oboljenje zglobova, postoji širok spektar potencijalno regenerativnih supstanci koje se nalaze u koprivi, ribljem ulju i ostalim namirnicama koje su bogate vitaminom E.

Sože savet : uvrstite u ishranu suve šljive. Istraživanja dokazuju da konzumiranjem samo 10 suvih šljiva na dan poboljšaćete gustinu kostiju i njihov kvalitet. Smanjuje se mogućnost osteoporoze i preloma, koji raste sa godinama, pogotovo kod žena koje su izašle iz menopauze.

Sože beauty nudi Vam korisne savete kako uz pomoć prirode da ostanete mladi, zdravi i negovani. Priroda je naš najveći dar i treba iskoristit maksimum iz nje. Svi tretmani u studiju lepote Sože beauty rade se organskom kozmetikom. Sve je na potpuno prirodnoj bazi i Vaše lice i telo biće preporođeno!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS