Kokosovo ulje za zdravlje i lepotu

Sože Beauty Novi Sad

Kokosovo ulje za zdravlje i lepotu

Danas se dosta priča o blagodetima kokosovog ulja. Spominje se njegova upotreba u hrani i kozmetičkim preparatima. A evo i zašto.

Kokosovo ulje sastoji od 90% zasicenih masnih kiselina (vecina od njih su trigliceridi srednjeg lanca), zatim višestruko nezasićenih masnih kiselina (linoleic acid), mononezasicenih masnih kiselina (oleinska kiselina), odredjenih derivata masnih kiselina, masnih alkohola, polifenola koji su odgovorni za miris i ukus kokosovog ulja, vitamina (E, K) i minerala.

Na nižim temperaturama može se stegnuti pa ga je u tom slucaju pre upotrebe potrebno malo zagrejati. Kokosovo ulje doprinosi resavanju mnogih zdravstvenih problema i preporučuje se kao pomoćo prirodno sredstvo za sprečavanje nastanka i lečenje sledećih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak.

Zatim za podizanje imuniteta, održavanje normalnog nivoa holesterola, regulisanje varenja, regulisanje metabolizma, pomaže zdravom funkcioniranju štitne žlezde… Pored toga kokosovo ulje ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa je vrlo efikasno sredstvo protiv raznih infekcija.

Kokosovo ulje ubija viruse koji izazivaju ospice, grip, herpes, hepatitis, SARS, itd. Zatim bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, infekcije mokraćnih kanala, upalu pluća, gonoreju, itd. Prisustvo triglicerida srednjeg lanca i masnih kiselina u kokosovom ulju veoma je korisno u prevenciji bolesti jetre, jer se materije lako pretvaraju u energiju, čime se smanjuje opterećenje jetre i sprečava nakupljanje masnoća.

Smatra se da kokosovo ulje ima uticaj na smanjenje osjetljivosti virusa HIV-a i raka. Kokosovo ulje pomaže u lečenju različitih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcemi i druge kožne infekcije. Kokosovo ulje je od izuzetne koristi kod ispucale i suve kože. Potrebno je nanositi na kožu svakondevno i ona će biti oporavljena i hidrirana.

Takođe, obnavlja zaštitni sloj kože, sjajan je saveznik u prevenciji starenja. Uklanja mrtve ćelije kože i povećava snagu vezivnog tkiva. Kokosovo ulje je vrlo umirujuće i stoga pomaže u uklanjanju stresa. Nežna masaža glave kokosovim uljem pomaže u uklanjanju mentalnog umora.

Na kraju, kokosovo ulje u kozmetičke svrhe jedan je od najboljih prirodnih sredstava za negu kose. Ono kosi daje sjaj i podstiče zdrav rast kose. Ukoliko se redovno utrljava u koren kose otklanja perut a esencijalni proteini u kokosovom ulju hrane i regenerisu oštećenu kosu.

Kokosovo ulje predstavlja sigurno rešenje problema sa suvom i perutavom kožom, hidrira i sprečava prerano starenje kože. Iz tih razloga kokosovo ulje je omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetičkih preparata za negu kose i tela, kao sto su sapuni, šamponi, losioni, kreme i sl.

Izuzetno je za masažu, jer je blago prijatno , opuštajuće i ne ostavlja mrlje.

Ako želite da se opustite i uživate u predivnoj masaži sa divnim mirisnim notama kokosovog ulja, posetite studio lepote Sože beauty. Mi smo tu, da Vas rešimo stresa i vratimo osmeh na lice!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS