Kako se izboriti sa ispucalim petama

ispucale pete novi sad

Kako se izboriti sa ispucalim petama

Suva koža može ispucati, posebno na petama, ali i tamo gde je ostatak kože zadebljan. To nije dobro stanje, jer se ovi ispucali delovi mogu upaliti i biti jako bolni. Ispucale pete su čest problem stopala, posebno kada se elastičnost kože smanjuje (uglavnom s godinama).

One su prvo samo estetski i kozmetički problem, no kada te rane usled zanemarivanja postanu preduboke, mogu postati i prebolne da biste na njima stajali. Da bi sprečili bolna stanja i održali Vaša stopala zdravim bitno je pravilno ih negovati.

Važno je pružiti stopalima dosta vlage, pravilno se hraniti i nositi udobnu i kvalitetnu obuću. Postoje prirodni načini, kako da povratite pete i održite ih zdravim. Pena za brijanja može biti Vaš saveznik u borbi sa ispucalim petama. Nanesete veliku količinu pene za brijanje na pete.

U posudi pomešate jednu količinu vodice za ispiranje usta i toplu vodu, pa dobro natopite peškir. Dok na stopalima još imate pene, obmotajte ih peškirom i ostavite da stoji pola sata. Istim peškirom trljajte stopala, kako bi skinuli mrtvu i suvu kožu, a stopala će postati glatka i meka.

Nakon toga nanesite na stopala, kremu za pete, koja hidrira. Maslinovo, biljno ili kokosovo ulje mogu vratiti mekoću Vašim petama. Uzmete malu količinu ulja i blago utrljavajte po petama, posebno obratite pažnju na kritična mesta. Nakon toga obucite pamučne čarapice i ostanite u njima preko noći.

Ovu metodu možete ponoviti nekoliko puta nedeljno, ako su Vam pete jako suve i ispucale. Vazelin je sjajna stvar za ispucale pete. Nanesete vazelin na stopala, obučete pamučne čarapice i ostanete u njima sve dok stopala potpono ne upiju vazelin.

Topla slana kupka je lek za suve ispucale pete. U toplu vodu dodajte šaku soli, potopite noge i držite ih u toj vodi 15 minuta. Nakon toga dobro ih osušite peškirom i nanesite deblji sloj kreme ili vazelina i obujte pamučne čarapice. Rezultat će biti lepa i negovana stopala.

Takođe, neke namirnice iz kuhinje mogu Vam poslužiti da osvežite pete. Potopite noge u posudu sa toplom vodom u koju ste prethodno dodali šoljicu meda. Držite tako 10 do 15 minuta. Med je poznat po svojstvu velike hidratacije kože i antibakterijskom dejstvu. Jedna od najefikasnijih namirnica u borbi sa ispucalim petama je banana. Ispasiranu bananu nanesite na stopala i ostavite da stoji 15 minuta. Isperite ih mlakom vodom, pa potopite u hladnu vodu.

Ovaj postupak ponavljajte više dana za redom. Svinjska mast, takođe Vam može poslužiti da se rešite grube i ispucale kože na petama. Pre spavanja nanesite mast na stopala, zatim upakujte stopala u najlon kesu i obujte čarapice. Ujutru kada skinete čarapice dobićete meka i glatka stopala.

Negujte svoja stopala. Ispucale pete ne izgledaju lepo , pogotovo u letnjim mesecima, kada su stopala stalno otkrivena. Takođe, stopala nose celo telo i zaista im moramo posvetiti posebnu pažnju.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS