Sve što treba da znate o trajnom uklanjanju dlačica (laserskoj epilaciji)

Dani kada polako ispraćamo leto i sa radošću širimo ruke pred predstojećim koloritnim jesenjim jutrima idealni su za donošenje novih odluka i poduhvate koji će vas učiniti beskrajno srećnim i zadovoljnim.

Možda je upravo zato baš sada krajnje vreme da se osmelite i konačno otarasite dosadnih neželjenih dlačica, te tako dostignete ideal i san svake žene – nežnu glatku kožu bez prisustva tamnih folikula.

Trajno uklanjanje dlaka moguće je postići laserskom epilacijom koja je danas dostupna gotovo na svakom koraku, ali evo šta pre nego što se upustite u ovu avanturu morate da znate:

Ko, šta, kako – trajna epilacija?

Veoma je važno da svoje poverenje poklonite isključivo licenciranom kozmetologu koji je prošao obuku upravljanja laserskim aparatima, kako biste izbegli opasnost nestručnog postupanja koje može da rezultira brojnim neugodnostima, pa čak i opekotinama.

Laserska epilacija je neinvazivna i bezbedna metoda uklanjanja dlačica sa lica i tela, i ne dozvolite da vas bilo ko uveri u suprotno!

Takođe, imajte na umu da postoji razlika između lasera i IPL aparata, ali da se u žargonu u većini salona koristi upravo termin ‘laser’.

I jedni i drugi funkcionišu po istom principu, sa ciljem tretiranja pigmenta u folikulu dlake, s tim da  IPL aparati koji su prisutniji na tržištu emituju širi radijus svetlosti, što tretman čini za nijansu manje učinkovitim od klasičnog medicinskog lasera, ali i bržim, budući da se tako zahvata veća površina kože.

Pripremite se za tretman trajne epilacije

Kako biste postigli najbolje moguće rezultate, poslušajte savete stručnjaka, i ispoštujte sve do jednog, u vašem je interesu!

Neophodno je da dlačice kojih želite trajno da se rešite najmanje mesec dana, a poželjno je i duže, pre prvog tretmana ne depilirite već ih samo površinski odstranjujete brijačem ili depil-kremama.

Izlaganje suncu ili sunčanje u solarijumu strogo je zabranjeno, kako pre, tako i nakon laserske epilacije, a koža mora biti prirodne puti.

Upravo zbog toga, savetuje se da se sa tretmanima počne na jesen ili zimu, nakon što vaš preplanuli ten sasvim izbledi.

Poznavaoci ove teme tvrde da što je veći kontrast boje kože i dlake, rezultati će biti bolji.

Ne očekujte čudo

Možda najvažniji savet – upravo to, ne nadajte se čudu i prilagodite svoja očekivanja opipljivim i racionalnim rezultatima.

Lasersko odstranjivanje dlačica neće sa vašeg tela ukloniti baš svaku omraženu vam vlas, ali 80 do 90 posto dlaka će zaista biti trajno uklonjeno.

S obzirom na to da laserska epilacija funkcioniše po principu prodiranja svetlosnog snopa u pigment i njegovog razbijanja, svetlije i slabašne dlake mogu opstati uprkos invazivnom napadu lasera. To pak nije razlog za brigu.

Velika je verovatnoća da taj mali procenat preostalih malja nećete ni primećivati, a ukoliko vam smetaju, možete ih se otarasiti metodom elektrolize o kojoj ćemo govoriti neki drugi put.

Večita dilema: Da li laserska epilacija boli?

Postoje brojne nesuglasice kada je o ovoj temi reč. Jedni tvrde da je laser sasvim bezbolna metoda trajne epilacije, a drugi da određeni stepen bola ipak mora biti prisutan.

Istina je da je tu zapravo najviše reč o subjektivnom doživljaju tretmana, kao i individualnoj toleranciji na bol.

Iskustvo većine ljudi koji su se podvrgnuli ovoj metodi epilacije govori u prilog činjenici da je blago ili intenzivnije peckanje prisutno u momentu kada laserski zraci dođu u kontakt sa korenom dlake, ali se isto tako svi slažu da je nelagonost koja u tom trenutnu nastaje sasvim prihvatljiva, te da su je sa lakoćom prevazilazili.

Takođe, laseri novije generacije poseduju mogućnost hlađenja tretirane regije, što pruža znatno olakšanje prilikom rada.

Uostalom, ako ste godinama mogle da se hrabro gledate oči u oči sa ponekad nepodnošljivim bolom koji donosi klasična depilacija, kroz ovo iskustvo proći ćete sa osmehom na licu.

Bezbednost je zagarantovana

Bojazan da ćete imati neke trajne ili privremene posledice nakon izlaganja svog lica ili tela laseru, da ćete oboleti od kancera ili neke druge potencijalno terminalne bolesti je neosnovan.

Dakle, laser nije štetan, svetlnosni snop koji ubija pigment dlake ne škodi vašem organizmu, prodire tek nekoliko milimetara ispod kože, i njegovo dejstvo ne utiče na rad žlezda.

Svetlost lasera je nejonozirujuća i samim tim ne mutira ćelije. Tako da, ponavljamo, reč je o neinvazivnom i bezbednom tretmanu.

lasersko podmladjivanje lica novi sad

Učestalost tretmana epilacije

Uobičajeno je da se jedna regija tretira pet do šest puta u razmaku od četiri do 12 nedelja.

Može se desiti da sa pojedinih oblasti dlačice sasvim nestanu, a da vas na drugom delu namuče, i da je potreban duži vremenski period kao i strpljenje kako biste ih eliminisali.

Ono što je interesantno jeste da neposredno nakon tretmana, na dve do tri nedelje dlačice sasvim prestaju da rastu, a nekoliko tretmana kasnije primetićete i kako same ispadaju iz korena.

To su momenti kada ćete biti istinski srećni i uvideti da ste doneli ispravnu odluku kada ste se odlučili za ovaj poduhvat.

VAŽNE NAPOMENE

  • Nakon prvog, ali i svakog narednog tretmana laserske epilacije dlačice ne smete čupati pincetom,pastom, voskom ili električnim epilatorom. Baš kao i u periodu pripreme za laser i tada možete koristiti isključivo metode površinskog uklanjanja dlaka.

  •  Kao što smo već pomenuli, narednih 30 dana ne možete se izlagati suncu ili drugim izvorima svetlosti kako se na tretiranim područjima ne bi pojavila hiperpigmentacija.

  • Ukoliko bolujete od dijabetesa, bilo kog vida kancera, ili ste u drugom stanju i dojite, ne preporučuje se izlaganje laserskim svetlosnim zracima. Takođe, trajna depilacija ne može da se radi preko oblasti prekrivenih bradavicama, tetovažama, ranama i opekotinama.

Posle tretmana koža može biti blago crvena i iziritirana.

Kako biste tu neprijatnost ublažili i otklonili, namažite je umirujućim kremama poput pantenola i ispirajte je hladnom vodom, ali 24 časa izbegavajte upotrebu parfimisanih pomada, dezodoransa, parfema i ostalih kozmetičkih preparata.

Zaključak

Ukoliko smo odgovorili na sva vaša pitanja i razvejali eventualne nedoumice, predlažemo vam da zakažete konsultacije u salonu lepote Sože beauty, gde će vas dočekati edukovano i ljubazno medicinsko osoblje spremno da vam do tačnina objasni samu proceduru laserske epilacije, te vas u krajnje prijatnom ambijentu, pomoću diodnog lasera, jednom za svagda oslobodi ove najveće ženske noćne more.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS