Kako da lakše preživite PMS

woman

Kako da lakše preživite PMS

Verovatno su svima poznati simptomi PMS-a. To nije novi sindrom, već je oduvek bio broj jedan tvorac stresa kod žena. Neke žene imaju sreće, pa ni ne osete simptome PMS-a, dok kod nekih hormoni divljaju.

Od nadutosti do 4kg, nervoze, napetosti do dosadnih bubuljica po licu. Nekada je PMS smatran kao psihološki problem, mada je dokazano da se radi o fizičkom poremećaju, pa mu se tako i pristupa. Napisaću nekoliko saveta koji Vam mogu biti korisni kada Vas napadne PMS. Možda će Vam malo lakše pasti ti naporni dani.

Što više kalcijuma

Mlečni proizvodi sa manje masti – od mleka, jogurta, sira, sladoleda – kalcijum je važan za jačanje kostiju i u ishrani svake žene – sa ili bez PMS-a. Neka istraživanja su pokazala se do polovina svih simptoma može smanjiti (promene raspoloženja, depresija i menstrualni grčevi), jednostavnim konzumiranjem 1200mg kalcijuma dnevno. Pošto se to ne može jednostavno uneti kroz hranu, dodajte ga u ishranu tokom celog meseca. Uzimajte ga ujutru, sa hranom, kako bi izbegli glavobolju i mučninu.

Pravac teretana

Poslednja stvar koju želite da radite kada se borite sa nadimanjem, grčevima i ćudljivosti je da vežbate. Ali, morate pobeći iz te kolotečine i pustiti telo da se kreće. Iako deluje nelogično, vežbanje bilo koje vrste smanjuje, a nekad i eliminiše PMS, i još smanjuje stres, rizik od bolesti, uključujući bolesti srca i raka – ali sve to već znate.

Posegnite za vitaminom E

Jedan od najčešćij – plus bolnih – simptoma PMS-a su osetljive grudi. Ponekad boli samo dodir grudnjaka. Ali stručnjaci kažu da uzimajući 600mg vitamina E dnevno, smanjiće se nelagodnost, a pored toga ima i zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

Jedite probrano 

Jesti ‘čisto’ je izgleda sva mudrost ovih dana. Ne, ne preporučujem da bacite sve što imate u špajzu, ipak predlažem da rafinisani šećer, alkohol i kofein izbegavate – jer su direktni okidači za PMS. Zamenite to složenim ugljenim hidratima, lisnatim zelenim povrćem voćem i zelenim čajem. Dajte telu 30 dana da se prilagodi, ali primetićete  razliku: čistija koža, manje ste naduti, kosa će Vam biti sjajnija, a nokti jači. Prirodna kozmetika doprineće spoljašnjoj lepoti, a zdrava ishrana će potpomući iznutra.

Pilula

Verovatno ste načuli ponešto o tome da neke pilule smanjuju akne i druge simptome PMS-a. Pa, to je istina, ali samo kombinovane kontraceptivne pilule – sa estrogenom i progestinom. Pogotovo kod tinejdžera dolazi do izbijanja akni. Proverite sa lekarom kako bi pronašli pravu za Vas.

Oslobodite se boli

Neki tretmani mogu Vam pomoći da se rešite simptoma PMS-a, smanje nadutost i otok. Sledite uputstva za koršćenje tableta protiv boli na kutiji, i izbegavajte ih uzimati duže i na prazan stomak. Takođe, možete ugrejati jastčiće koji će pomoći sa grčevima…

Pomoći će još joga, meditacija i masaža. Opustite se uz neko mirisno eterično ulje.  Svaka žena treba da zna sebi da pomogne u tom periodu. Pronađite nešto što će Vama pomoći i rešiti Vas napetosti.

Šetnja takođe može biti korisna, kao i plivanje i meditacija. Unosite što više vode, a izbegavajte šećer, alkohol i kofein koji razbuđuje i podstiče nervozu .

Ako Vam treba vreme za opuštanje posetite Sože beauty i pronađite nešto zanimljivo za sebe!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS