Koenzim Q10 – uticaj na zdravlje kože

vitamin e ulje za lice

Malo je onih koji nisu čuli za koenzim Q10. Takođe je mali broj onih koji istinski znaju i razumeju šta koenzim Q10 suštinski znači.
Stručni tim Sože beauty salona lepote, će pokušati da vam približi značenje ovog životno neophodnog koenzima

Gotovo po automatizmu, usvojena su izvesna saznanja o ovoj supstanci koja se stvara u ljudskom organizmu.
Većina zna da se radi o antioksidansu koji organizam štiti od slobodnih radikala, odnosno pokušava da ga sačuva od bolesti.

Farmaceuti, naravno, insistiraju i na njegovoj sposobnosti da preko kozmetičkih preparata usporava proces starenja kože i organizma.

Ubihinon, kako je pravi naziv koenzima Q10, može da deluje kao antioksidans koji štiti ćelijske membrane od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima.

Antioksidans kože

Za ubihinon je karakteristično da predstavlja jedini antioksidans rastvorljiv u lipidima (masti), a da se sintetiše, odnosno stvara u organizmu.

Osim što štiti lipide ćelijske membrane, koenzim Q10 sprečava i oksidativno oštećenje proteina i DNK.

Takođe, prenosi i elektrone u reakcijama neophodnim za stvaranje energije u ćelijama, u obliku adenozin trifosfata bez kojeg ćelije ne bi mogle da funkcionišu.

Osim što je snažan antioksidans, koenzim Q10 ima veoma značajnu ulogu u ćelijskoj bioenergetici, koja je važna za njen život i opstanak.

U ćelijama se nalazi u mitohondrijama (ćelijske organele koje predstavljaju centralno mesto metabolizma ćelije), mada je njegovo prisustvo dokazano i u drugim delovima ćelije.

Uključen je i u regeneraciju drugih lipofilnih antioksidansa, kao što je alfa-tokoferol, odnosno vitamin E.

Istraživanja su pokazala da koenzim Q10, u velikoj meri iz krvi preuzimaju sva tkiva, a naročito mitohondrije srca i mozga.

Sa druge strane, njegova smanjena koncentracija uočena je baš kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih oboljenja.

Sože Beauty Novi Sad

Zbog svoje lipofilnosti (rastvorljivost u mastima) i velike molekulske mase, apsorpcija koenzima Q10 unetog hranom spora je i ograničena.

Unošenje vitamina u organizam

Sa druge strane, komercijalni preparati su zbog veće rastvorljivosti pogodniji. Na taj način ga je i moguće nadoknaditi.

Preparati pokazuju veliku efikasnost i toleranciju i uzimaju se oralno, u dnevnim dozama od 200 do 3000 miligrama, zavisno od stručne preporuke.

Jedini neželjeni efekti koji se mogu javiti su glavobolja i blagi gastrointestinalni simptomi prolaznog karaktera u vidu muke, gađenja, povraćanja, dijareje.

Signali za aktivniju konzumaciju vitamina

  • Kardiovaskularne bolesti su glavno polje istraživanja za primenu koenzima Q10.Poslednja saznanja pokazuju da je njegova uloga izuzetno važna u poboljšanju endotela koji oblaže unutrašnjost krvnog suda i sprečava da štetni agensi prodiru u zid krvnog suda.Poremećaj endotelne funkcije predstavlja rani događaj u razvoju kardiovaskularnih bolesti, koje počinju sa aterosklerozom.Koenzim Q10 sprečava i oštećenje neurona koje može biti uzrokovano ishemijom (neishranjenost), aterosklerozom i toksičnim oštećenjem.
  • Više studija pokazalo je da su upravo oštećenja neurona razlog za nastajanje neurodegenerativnih bolesti kao što je Parkinsonova i Hantigtonova bolest.U krvi obolelog od Parkinsonove bolesti je i uočeno smanjenje koncentracije koenzima Q10.
  • Smanjenje koncentracije i nedostatak koenzima Q10 može da nastane i kao neželjeni efekat uzimanja nekih lekova, kao što su, primera radi, statini.Statini se koriste u terapiji hiperholesterolemije, koronarne bolesti i kod sprečavanja nastanka moždanog udara, odnosno šloga.Njihova uloga je da spreče povećano stvaranje holesterola, ali se istovremeno dešava da statini inhibiraju, odnosno koče i sintezu koenzima Q10.

koenzim q10

Q10 u kozmetici

U kozmetičkom smislu koenzim Q10 našao je široku primenu. Smatra se da tokom godina na kožu deluju brojni unutrašnji i spoljašnji nepovoljni faktori, koji dovode do njenog starenja.

Naučnici smatraju da u organizmu dolazi do značajnog pada antioksidansne odbrane zbog smanjenja koncentracije raznih antioksidanasa.

Iz tog razloga određeni broj kozmetičkih preparata sadrži kombinaciju raznih antioksidanasa, kao što su vitamini E, C i koenzim Q10.

Za njih se veruje da štite ćelijske membrane od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, zbog čega i nastaje „antiageing” efekat.

Ali, s obzirom na to da su ovi preparati na tržištu prisutni relativno kratko, rano je da se govori o njihovom uspešnom delovanju.

Ako želite koži lica da vratite vitalnost, Sože beauty Vam predlaže tretman mezoterapija bez igle, kojim ćete obezbediti dovoljnu količinu vitamina, kako bi Vaša koža bila nahranjena, hidrirana i zategnuta.

Mislite na sebe!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS