Štetni i opasni sastojci u kozmetici i kozmetičkim preparatima

Sože Beauty Novi Sad

Štetni i opasni sastojci u kozmetici i kozmetičkim preparatima

Da li čitate deklaracije na kozmetici? Da li vodite računa o sastavu kozmetičkih preparata? Znate li šta je od sastojaka opasno i šta treba izbegavati u preparatima i čime nas truju proizvođači komzetike? Kozmetičke kuće nisu rade da se odreknu nekih sastojaka u kozmetici zato što su oni štetni. To će mnogi učiniti tek kada ti sastojci budu zabranjeni za upotrebu.

Između profita i zdravlja potrošača, još uvek je malo onih koji će se odreći jednog dela svoje zarade. Druga vrlo važna stvar je da proizvođači kozmetike štetne sastojke ,,provuku,, ne upotrebljavajući pun naziv već skraćenice ili složenice.

NAJŠTETNIJI SASTOJCI U KOZMETICI

  1. Formaldehid– dokazano kancerogen, sadrže ga proizvodi za negu kose, lakovi za nokte. Pošto ga nećete pronaći pod ovim imenom, tražite formalin, form, lysoform, formalith. Do skoro je bio čest sastojak preparata za brazilski keratin.
  2. Parabeni– imaju hormonsko, estrogeno delovanje i posvezuju se sa nastankom raka dojke, pa se sve više izbacuju iz kozmetike. Najviše se nalaze u šamponima, regeneratorima, dezodoransima, losionima… Potraćite ih kao ethylparaben, propylparaben…
  3. Naftni derivati– potvrđeno kancerogeni. Najčešće se nalaze u kremama za lice, voskovima za depilaciju, parfemima, kremama za bebe i zaštitu od sunca. Takođe, šminka ih često sadrži. Oni kožu čine mekom i nežnom, stite je i dobro se apsorbuju. Potražite petrolatum, vazelin, parafin, petrolej.
  4. Phenoxyethanol– koristi se zbog mirisa u kozmetici i još uvek nije zabranjen, ali se sumnja da utiče na plodnost i da može uticati na prerani porođaj. Slabi imuno sistem i štetno utiče na kožu, pluća i oči.
  5. Propylene glycol– jedna od omiljenih sastojaka u kozmetičkoj industriji, jer vezuje velike količine vode za sebe i ima veliku moć prodiranja u kožu, a nije skupa. Nalazi se u dezodoransima, proizvodima za kosu, kremama za samopotramnjivanje, losionima za bebe. Šminka ga često sadrži. Veruje se da ima neurotoksično dejstvo pa se sve manje koristi. Mnogo je bolje kada umesto njeha kozmetika sadrži prirodni glicerin.
  6. Octyl methoxycinnamate– sadrže ga proizvodi za sapomotamnjivanje kože, bilo kreme, losioni ili proizvodi koji se koriste u solarijumima , ali i šminkaa. Sumnja se da može uticati na pojavu raka kože, a pojavljuje se i u majčinom mleku. Tražite proizvode sa titan dioksidom umesto ovg sastojka.
  7. Sulfati– isušuju kožu i iritiraju je, pa osim alergije, može nastati i ekcem. Najčešće se nalaze u šamponma, kupkama, pastama za zube , kremama za lice, losionima. Potražite proizvode koji sadrže coco- glukozid i natrijum coco – glukozid tartarat umesto sulfata (Sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate) Perite kosu šamponima bez sulfata i primetićete razliku.

Dodatni saveti za oprez: Izbegavajte proizvode koji sadrže ureu Izbegavajte sledeće uspstance : PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, EDTA, PCA Izbegavajte silikonska ulja kao što su cyclomethicone , dimethicone, dimethiconol.   Kao što vodite računa o svojoj lepoti, tako povedite računa i o zdravlju kupujući kozmetiku koja je prirodna i ne sadrži navedene sastojke. Dugogodišnje izlaganje ovim štetnim kozmetičkim sastojcima, možete narušiti zdravlje , jer ih koža apsorbuje i dolaze u krvotok. Pazite se proizvođača kozmetike, jer koriste razne trikove da prikriju sastav proizvoda, počevši od sitnih jedva vidljivih slova i skraćenica.

U studiju lepote Sože beauty tretmani se rade isključivo organskom i medicinskom kozmetikom. Naš izbor su preparati kozmetičke kuće Marigold i nemačka kozmetika Babor. Izuzetni preparati koji hrane, hidriraju, neguju i umiruju kožu, bez alergijskih reakcija, potpuno prirodni bez pafema , parabena i mineralnih ulja.   Misleći šta stavljate na svoju kožu mislite pre svega na svoje zdravlje. Brinite o sebi!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS