Recite zbogom neželjenim dlačicama

Sože Beauty Novi Sad

Recite zbogom neželjenim dlačicama

Dlaka se razvija iz posebnih matičnih ćelija koje se nalaze u korenu dlake. Samo uništenjem matičnih ćelija koje se nalaze u korenu dlake možemo sprečiti rast dlaka. Postoje dve vrste dlaka: velus i terminalne dlake. Velus dlake su tanke, nežne i svetloplave dlake s kojima se rađamo.

Ukupan broj dlaka je određen pri rođenju i ne može se nikako povećati. Dlake koje nakon tretmana uklanjanja izrastu su nezrele dlake koje tokom života sazru, ali ne radi se o rastu novih dlaka. Brijanje ne povećava ukupan broj dlaka nego jača dlake i ubrzava njihovo sazrevanje. Tokom života pod uticajem polnih hormona i drugih faktora velus dlake sazrevaju u terminalne dlake koje su deblje i tamnocrne boje.

Boja dlake zavisi o količini pigmenta melanina, što je glavni cilj laserskog uklanjanja dlaka ili IPL tretmana. Postoje dve vrste pigmenta koje daju boju dlake: eumelanin i felamelanin. Ukoliko se nalazi više felomelanina, kao kod svetloplave i riđe dlake, rezultat uklanjanja dlaka je loš, jer ta vrsta pigmenta slabo upija laserski zrak. Ako eumelanina ima više, rezultat uklanjanja dlaka je odličan, jer ta vrsta pigmenta odlično upija laserski zrak.

Broj i veličina dlaka zavisi od brojnih faktora: rasa, genetika, dob, podneblje, boja kože… Za mediteransko je podneblje tipično da su dlake deblje i crne boje, dok su u severnijim područjima dlake svetlije i nežnije. Neželjene dlačice mogu da budu veliki estetski problem, pogotovo kada se nalaze na licu. Zato se većina ljudi sada odlučuje za trajno uklanjanje neželjenih dlaka.

Trajno uklanjanje dlačica može se vršiti pomoću lasera i pomoću elektrolize. Kod epilacije laserom, laserski snop se usmerava na kožu gde se snop apsorbuje u pigmentu folikula dlake (melanin). Svetlosni zrak se u koži pretvara u toplotu koja trajno uništava folikul dlake (photothermolysis). Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta predstavljaju najbolji cilj za laserski snop, jer su bogati pigmentom.

Treba napomenuti da se prosečno u fazi rasta (anagen faza) nalazi od 70-90 odsto dlaka (istovremeno), u fazi regresije (katagena faza) 1 odsto, a u fazi odmora, tj. ispadanja (telogena faza) 10-30 odsto dlaka. S obzirom da laserski snop može trajno uništiti folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponoviti u periodu od 6 do 12 nedelja (u zavisnosti koji deo tela se tretira), kada folikul dlake iz faze regresije i faze odmora ponovo dođe u fazu rasta.

Za vreme postupka laserske epilacije oseća se peckanje na delovima tela koji su osetljiviji na bol i gde je veća gustina folikula dlaka. Većina klijenata veoma dobro podnosi ovu metodu. Nakon laserskog tretmana koža je blago crvena i ovi simptomi su prolazni i nestaju (nekom za 15 minuta, a nekom za par sati, što takođe zavisi od tipa kože). Ono što je mana laserske epilacije, jeste to da svetlosni snop ne prepoznaje svetle, sede i ridje dlačice. Takođe, dlačice kada postanu vremenom tanje, laser ih teško prepoznaje i uništava.

Zato je elektroliza veoma cenjena metoda, koja prepoznaje svaki tip dlačice i može da se radi i na svetloj i na tamnoj koži. Dok je laserko odstranjivanje dlaka samo privremeno, uklanjanje dlačica elektrolizom daje trajnije efekte, jer se njome odstranjaju dlake iz središta folikula. To je ujedno i dobra strana ovog tretmana, jer ćete se uz pomoć eletrolize najbolje osloboditi svih neželjenih dlačica na svom telu. Kod elektrolize, sonda ulazi u folikulu dlačice, pušta se struja i uništava je.

Prilikom tretmana oseti se peckanje, koje jako brzo prođe i koža je blago crvena. Pre i nakon tretmana koža se dezinfikuje i namaže odgovarajućim preparatima, koji ubrzavaju oporavak. Trajnih posledica nema, niti bilo kakvih krastica ili ranica koje mogu da Vam prave problem. Pored elektrolize, u studiju lepote Sože beauty rade se još dve metode, termoliza i blend metoda, koje su skoro potpuno bezbolne.

Njihov učinak uklanjanj dlačica je manji, pa zato mi uvek preporučujemo elektrolizu, a konačnu odluku daje sam klijent. Ukoliko Vam je potrebna još neka informacija o trajnom uklanjanju dlačica, posetite nas! S

Studio lepote Sože beauty Vam je na raspolaganjum, a pregled i konsultacije, pred sam tretman su besplatni!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS