Kako se izboriti sa ožiljcima na koži?

oziljka na telu

Kako se izboriti sa ožiljcima na koži?

Problematična i masna koža praćena aknama i bubuljicama, kada je nespretno tretirana, ostavlja velike posledice na koži u vidu rupica i ožiljaka.

NEKOLIKO GREŠAKA KOJE DOVODE DO OŽILJAKA

Prva i osnovna stvar koju treba izbegavati jeste samostalno cedjenje bubuljica. Kopanje, grebanje noktima ili neka slična metoda ne rešavaju problem bubuljice ili akne već prave mnogo veću katastrofu na koži. Prvenstveno to budu rane, pa se pojavljuju kraste i onda nastaju ožiljci.

Takođe, verovatno Vam se desilo da ako istisnete jedan mitiser u tom području kroz par dana pravi se ili upala ili neki novi mitiseri. Zato što kad mitiser nije isceđen do kraja izaziva upalu, a bakterije se šire dalje pa izazivaju još akni.

Druga bitna stvar, jeste pravilna nega aknozne kože. Potrebno je pažjivo odabrati kremu ili preparat za negu kože, jer često svi preparati koji deluju na umirenje upalnih procesa sadrže jako agresivne sastojke. Svakodnevnim korišćenjem dolazi do istanjivanja kože i ukoliko se ne koristi visoki zaštitni factor na koži se pojavljuju flekice.

Zapamtite da nije sve ono što se reklamira dobro. Najbolje je da se posavetujete sa svojim kozmetičarem, šta je za Vaš problem odgovarajuće. Moja preporuka je krema nemačke kuće Jean D’ Arcel iz kolekcije Purifiante, Crème clarifiante blemish control, koja ima antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, umiruje upalne procese , a ujedno hidrira i NE ISTANJUJE kožu. Ovu kremu možete pronaći u Sože beauty studiju lepote.

Takođe , veoma je bitna profesionalna nega. Ako odustanete od toga da budete ,, sam svoj majstor,, veoma je bitno da se sa dermatologom ili kozmetičarem posavetujete kako pristupiti lečenju Vašeg problema. Neki tretmani mogu samo pogoršati stanje kože.

DEFINICIJA OŽILJAKA

Ožiljci se definišu kao fibrozno tkivo koje zamenjuje normalnu strukturu kože uništenu povredom ili bolešću. U procesu nastajanja akni mnogo je češći gubitak tkiva – atrofiija, nego stvaranje novog zadebljalog tkiva.
Klinička manifestacija ovih ožiljaka zavisna je od dubine upalnog procesa – nodularne, konglobatne akne, ali i od vremena trajanja destrukcije tkiva.

KAKO SE IZBORITI SA NJIMA

Kada je već došlo do ožiljaka bitno je što pre pristupiti lečenju. Medicina i kozmetologija su već toliko napredovale da se ožiljci sada već uspešno leče.

Važno je odabrati odgovarajuće proizvode za negu kože. Neka to budu proizvodi koji sadrže alfahidroksi kiseline (AHA kiseline), C vitamin ili niacinamid. Naravno, način upotrebe preparata potrebno je prilagoditi stanju kože. Veoma je važno da kod lečenja ožiljaka uvek koristite Kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Moja preporuka je Dermal repair kompleks , firme Jean D’ Arcel , koji je za potpunu regeneraciju kože.

Takođe, ne isušuje kožu dodatno.

Ako se odlučite za prirodno lečenje ožiljaka, ono je takođe moguće, ali je proces dosta sporiji. Tu su veoma uspešni ulje divlje ruže, pšeničnih klica ili lešnika, kao i eterična ulja ruzmarina ili smilja.
Možete ih čak i kombinovati uz celu proceduru lečenja.

Sve ovo može da malo poboljša stanje, ali bez profesionalne nege nema velikog pomaka. Od profesionalnih tretmana od velike pomoći su hemijski pilinzi, dermoabrazija, mikrodermoabrazija, dermapen, laserski tretmani, ekscizija kože ili subcizija kože.

U studiju lepote Sože beauty, veoma uspešno se leče ožiljci, kao i hiperpigmentacija kože . U zavisnosti od stanja kože, odlučujemo koji tretman će se raditi.

Ono što moram istaći je tretman dermapenom koji daje i više nego fantastične rezultate. Koža je obnovljena, podmlađena, a nije istanjena. Tretman vrši sintezu kolagena i elastina, vrši abrazije na oštećenoj koži i dolazi do nove , mlade kože. Broj tretmana zavisi od stanja kože, al okvirno se uvek radi između 5 i 7 tretmana.

ONO ČIME VI MOŽETE DOPRINETI U LEČENJU OŽILJAKA

Ishrana – znamo da većina kožnih problema kreće “iznutra” zato je vrlo važno proraditi na ishhrani. Izbaciti mleko i mlečne proizvode koliko je moguće i ubaciti što više omega 3-6-9 i vitamin C u ishranu. Za kožu je super kada se pročisti jetra, a to možemo pomoću raznih detox saveta kojima smo obasipani na sve strane, a moj savet je čaj od čička i ulje crnog kima. Kada se jetra pročisti, mnogi kožni problemi se dosta smire (rozacea, akne, psorijaza..) Očekujte veliko poboljšanje, ali ne i revoluciju.

Strpljenje- činjenica je da se ožiljci sporo tretiraju, nemojte da Vas obeshrabri. Upornost, disciplina, smanjenje stresa i redovni lekarski pregledi mogu najviše pomoći. Različita koža različito reaguje na određeni tretman. Treba biti strpljiv i upran i znati da je koži, kako bi se u potpunosti obnovila, potrebno godinu dana.

Budite nežni i strpljivi sa njom, a ona će Vam vratiti besprekornim izgledom. Imajte na umu da se tretmani za uklanjanje ožiljaka rade zimi, tako da ako niste počeli, pokrenite se i zablistajte punim sjajem ovoga leta.

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS