Kako otkloniti prolećne tegobe

peludna_hunjavica

Kako otkloniti prolećne tegobe

Mnogi u proleće osećamo malaksalost, tromost, bezvoljnost, pospanost, vrtoglavicu, otežale noge i sve je to skup simtoma poznatih kao prolećni umor. Mada su izraženiji kod karidovaskularnih bolesnika, dijabetičara, asmatičara i onih koi imaju nizak krvni pritisak, mogu se javiti i kod zdravih osoba, jer je organizmu potrebno više vremena da se adaptira na nagle promene vremena i povišene temperature.

Nizak pritisak može biti posledica različitih bolesti i stanja, pa je važno prvo proveriti zdravstveno stanje organizma. Ukoliko je uzrok nepoznat onda se radi o tzv. primarnoj hipotenziji i tada Vam neki od saveta koje ću navesti, može koristiti.

Nizak pristitsak nije tako česta tema, jer je akcenat obično na rizicima koje sa sobom nosi visok krvni pritisak. Kaže se da su oni sa niskim pritiskom dugovečniji. Možda su dugovečniji, ali se često bore sa tegobama koje im narušavaju normalno funkcionisanje.

Pošto i ja sama imam nizak pritisak, znam koliki je to problem i zato sam odlučila neke od mojih trikova da podelim sa Vama. Mnogi kažu jedi puno slanog, dosta prerađevina, kafe i td. ali meni to nije uvek pomagalo. Tj. kafa je neizostavna u svakom mom danu, tako da bih verovatno bez nje bilo još teže. Trebali bi da povećate unos tečnosti.

Tečnost povećava volumen krvi, a time i pritisak. Takođe i čajevi su sjajni za poboljšavanje cirkulacije (đumbir, ruzmarin i žen šen).Ujutru pripremite čaj kod kuće, ponesite na posao i pijuckajte tokom dana. Ovi čajevi su izuzetno ukusni, a ukoliko dodate limunovog soka, dodatno će Vas i osvežiti. Malo povećajte unos soli. So vezuje za sebe vodu i dovodi do podizanja krvnog pritiska.

Možete koristiti umboši sirće, jer ono je najjeftinije, najisplatljivije , a i jednostavno je za primenu. Slano je i blago kiselo. Razmutite kašičicu sirćeta u toploj vodi ili čaju i popijete. Ovaj napitak pomoćiće onima koji imaju problem sa probavom, sa varenjem , ako imate problem sa mučninama i kod dijabetičara. Možete ga koristiti kao začin za salate.

Izbegavajte obilne obroke. Svi znamo onaj osećaj pospanosti, posle ručka, kada kao hipnotisani idemo ka krevetu. Možda nećete uvek biti u mogućnosti da legnete posle obroka, već ćete morati da se bacite na posao. Što je moj slučaj, jer sam svaki dan posle podne na poslu.

Zato praktitkujem manje, a češće obroke. Nepreskačite obroke. Glad dodatno pogoršava simtome niskog pritiska. Jedan od razloga zbog kojih se simtomi pojačavaju na proleće su neadekvatne dijete i nepravilno sprovođenje posta u ovom periodu. Možda Vam neki od ovih saveta pomognu. Ako Vi imate neki trik koji Vam pomaže, pišite i spašavajte :).

Ako želite da olakšate pripreme pred leto i da smanjite gladovanje, studio lepote Sože beauty, sa svojom širokom ponudom Vam je na raspolaganju!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS