Kako odabrati kremu za lice?

krema-za-lice

Kako odabrati kremu za lice?

Već dugo radim sa ženama i mogu da primetim da je najveći ženski problem koju kremu odabrati. Mnoge žene čak i zanemaruju svoje lice, misleći da krema i nije nešto tako važno, bitno je da se natapka na lice, a kakvog je sastava manje je bitno.

Žalosno je to, što će se više vremena posvetiti traženju idealne maskare, pakovanja za kosu ili odgovarajućeg parfema, a koža lica se zanemari.

Veoma je važno znati šta stavljamo na kožu lica i tela. Pre svega iz razloga što jako veliki deo tih sastojaka, čak 70 % ide direktno u krvotok.

Druga stvar, koži kao i telu je potrebna ,,hrana,, kako bi mogla da opstane da izdrži i hladnoću i vetar i jako sunce. Nije svejedno dal ćete popiti coca colu ili limunadu, zar ne?

Elem, kada birate kremu za lice počnite od toga koji je Vaš tip kože.

Razlikujemo : normalnu kožu koja je gipka, bez pora i akni . Najčešći je i najnezahtevniji tip kože. Treba je hraniti i održavati elastičnost i jedrinu koju poseduje.

masna koža – lako je prepoznati, jer nju odaju mitiseri, bubuljice, proširene pore i pojačano lučenje sebuma. Ovaj tip kože ne treba opteretiti teškim kremama. Preparati treba da budu na bazi vode , bez ulja da se ne bi dodatno izmastila.

Pošto može biti sklona mitiserima i bubuljicama, potrebno je dobro očistiti i istonirati. Takodje, jako je važno izbegavati preparate koji sadrže alkohol, da ne dodje do isušivanja kože.

suva koža – ovaj tip kože najskloniji je borama i često se mogu primetiti bore oko usana i očiju. Nakon samog umivanja, ovakva koža ostaje suva i zategnuta.

Ovakvom tipu kože je potrebna dubinska hidratacija, ali i malo ,,agresivnija,, nega. Ako je ovo Vaš tip kože, zaista Vam nije svejedno koju kremu ćete staviti na lice. Na prvom mestu razlog da izaberete kvalitetnu kremu je da usporite proces starenja i nastanak prvih bora koje se vremnom produbljuju.

kombinovana koža – ovaj tip kože je na nekim delovima suv na nekim masan i potrebno je tretirati sa dve vrste preparata.

Jako je bitno da se delovi lica koji su suvi , ne tretiraju proizvodima za masnu kožu da je ne bi dodatno isušili. Treba biti obazriv, jer ovaj tip kože vremenom može preći u potpuno suvu kožu.

Osetljiva koža- to je koža sklona iritacijama.

Ovaj tip kože može biti sklon kuperozi, kapilarima i alergijskim reakcijam i potrebno je obratit pažnju da preparati budu zaista namenjeni tom tipu kože. Preporučuje se da to budu potpuno prirodni preparati.

Takođe, veoma bitna kategorija prilikom izbora kreme jesu naše godine.

Naravno, nećete koristiti istu kremu sa 20 i sa 50 godina. Sa negom treba početi oko 20te godine, kao i sa upotrebom antirida, kako bi koža što duže bila mlada. Kada nastupe 30te tada nega već postaje ozbiljnija.

Osim hidratacije, pažnja se tada posvećuje i prvim borama koje se tada pojavljuju da bi se dalje sa 40-tim , 50-tim i na dalje koža nastavila negovati sa kremama sa sve jačim anti aging efektom .

Možda i najvažnija stvar na koju treba da obratite pažnju kada kupujete kreme jeste šta ima u njihovom sastavu!

Kreme nikako ne smeju da sadrže :

PARABENE– imaju hormonsko, estrogeno delovanje i povezuju se sa nastankom raka dojke. Sve više se izbacuju iz kozmetike , ali još uvek ih u nekim preparatima za neku lica, tela i kose ima.

NAFTNE DERIVATE – potvrđeno kancerogen sastojak. Najčešće se nalazi u kremama za lice, voskovima za depilaciju kremama za bebe i zaštitu od sunca. Takođe i šminka ih često sadrži. Oni koži daju osećaj mekoće i nežnosti. Jako se lako apsorbuju.

PHENOXYETHANOL – koristi se zbog mirisa u kozmetici i još uvek nije zabranjen, ali se sumnja da utiče na plodnost i da može dovesti do preranog porodđaja. Slabi imuno sistem i loše utiče na kožu, pluća i oči.

PROPYLENE GLYKOL– jedan od omiljenih sastojaka u kozmetičkoj industriji, jer vezuje veliku količnu vode za sebe, a nije skup.Veruje se da ima neurotoskično dejstvo, pa se sve manje koristi. Mnogo je bolje kad se umesto njega koristi prirodan glicerin.

SULFATI – iritiraju kožu, isušuju je pa osim alergija, ovaj sastojak, može da izazove i ekcem.

MINERALNA ULJA – Mineralna ulja su ekstrak petroleja (nafte), a najčešči su vazelin, petrolej i parafin. Ima ih u različitim kozmetičkim preparatima, kao što su tonici, hidratantni preparati, zaštitne kreme, kreme za negu beba i dekorativna šminka.

Kreme čine lako razmazivim, omekšavaju kožu, koja ih ne upija, odnosno ostaju na njenoj površini i prave barijeru koja sprečava da koža diše.

Takođe , izbegavajte sledeće supstance PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, EDTA, PCA

Izbegavajte silikonska ulja kao što su cyclometricone, dimethicone, dimethiconol.

Naučite da obraćate pažnju na ovakve detalje, naviknite se da čitate listu proizvoda. Vi ste glavni i odgovorni urednik sopstvenog zdravlja, pa se shodno tome i ponašajte.

Često izbor kreme zavisi od cene. Bitno je znati da jeftine kreme, koliko god imale dobru reklamu u kojoj svašta obećavaju, ne mogu pružiti efikasnu negu. Sastojci koji dubinski hidriraju i zatežu kožu su skupi, tako da dobra anti aging krema ne može da košta 700 ili 1000 dinara. Ako Vas ne zanima, da li ta krema ima kolagen, hijaluron ili elastin, mislim da bi jako trebalo sve da zanima da li krema ima UV zaštitu, to je neizostavno.

U Sože beauty studiju lepote tretmani se rade nemačkom Babor medicinskom i Marigold organskom kozmetikom. Svakako ove kozmetičke kuće su preporuka i za Vašu kućnu negu. Kao neko ko ima izuzetno osetljivu i problematičnu kožu, mogu da Vam garantujem da sa ovim preparatima nećete imati nikakva loša iskustva. Babor proizvodi nisu komercijalni preparati koji se u Srbiji prepakuju i prerađuju. Kakvi su kod nas takvi su svuda u svetu.

Pored toga, ono što može da pruži dobru negu su preparati Bioderme, Avene, Dr. Hauscka…

Bitno je da uvek budete negovani i zadovoljni sobom!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS