Izvanredno rešenje za uzroke nesanice

nesanica-sat-spavanje-umor-getty_f

Izvanredno rešenje za uzroke nesanice

Odlazak na posao posle duge, neprospavane noći prevrtanja i okretanja je jednostavno nešto najgore. Glava Vam pulsira, užasnog ste raspoloženja i jedina stvar koja vam drži oči otvorenim je šolja kafe u Vašoj ruci – a čak i to ne pomaže. Ako Vam je poznata frustracija usled nesanice i potupne iscrpljenosti sledećeg dana, znate da dovoljno sna je aspolutno od suštinskog značaja za zdravo funkcionisanje.

Hrana, voda i san: tri neophodne stvari

Tokom noćnog odmora, naše telo se podmlađuje i oporavlja od napetosti svakodnevnih aktivnosti. Dok spavamo, mozak ima vremena da se pobrine za „pospremanje“ koje ne može da obavi tokom dana, kao što su organizovanje memorije i popravka ćelija i tkiva. Spavanje je od vitalnog značaja za zdrav um i telo, ali ipak mnogi od nas ne spavaju dovoljno i pate kao posledica toga. Ukoliko imate problema sa spavanjem, niste sami. Iako ste verovatno probali svaki trik iz časopisa I knjiga – od brojanja ovaca do čaše toplog mleka pre spavanja – možda niste znali da masaža može da bude ključna za konačno prevazilaženje nesanice.

Masaža može da pomogne u ublažavanju vodećih uzroka nesanice

Hormoni za san su van funkcije. U istraživanju koje je sprovela Američka asocijacija za terapiju masažom, pokazalo se da masaža poboljšava spavanje na hemijskom nivou. „Masaža je lek koji stimuliše mnoge sisteme u telu, uključujući nervni sistem koji stvara hemijsku razmenu u mozgu za pomoć kod sna“, kaže Daniel Jaramilo, licencirani terapeut. „Masaža smanjuje hormon stresa kortizol, koji stalno govori telu da je vreme za buđenje. U isto vreme, masaža povećava neuro-hormon serotonin“. Ovaj hormon koji pomaže da se osećate dobro je prekursor melatoninu, koji daje znak mozgu da se smiri i pripremi za spavanje. Što se više serotonina osobodi masažom, lakše i brže ćete utonuti u san. Pored toga, masaža povećava delta moždane talase koji se povezuju sa dubokim snom.

Stres i anksioznost

Kada ste pod stresom, ne možete reći mozgu da se opusti. Vaš um radi noću što onemogućava da utonete u san. Masaža se klinički dokazala da smanjuje stres i anksioznost kod pacijenata u rasponu od zdravih odraslih osoba do onih sa ozbiljnom depresijom i anksioznošću. Masaža izaziva odgovor u vidu relaksacije koja usporava puls i brzinu disanja, snižava krvni pritisak i smanjuje proizvodnju hormona stresa do 53%. Kada je telo fizički opušteno, um je takođe u stanju da se opusti, što dovodi do boljeg raspoloženja i dubljeg sna. Svakodnevni stres i brige neće više određivati količinu sna koju dobijate.

Bol i upala

Studije pokazuju da masaža opušta nervni sistem, ublažavajući dugoročnu bol i upalu zbog kojih osobe ne mogu da utonu u san koji ima očajnički treba. Ovo uključuje bolove u trudnoći, bolove od migrena, bolove od artritisa i hronični bol u leđima. Koristi mogu da traju do šest meseci. Masaža takođe umiruje neurotransmitere u mozgu koji opažaju bol, umanjujući percepciju bola u budućnosti. Ukoliko ne možete da spavate zbog upale u mišićima od fizičkog prenaprezanja, masaža pomaže mišićima da povrate svoju snagu do 60%.

Preveliki unos kafe

Kada ne spavate dobro, prirodno je da budete nervozni – posebno ako još niste popili kafu. Masaža je takođe prirodni stimulator dobrog raspoloženja koji daje energiju potrebnu za denvne aktivnsoti. Stimulisanjem limfnog i krvnog sistema, masaža ubrzava dotok nutritijenata koji daju energiju. Masaža takođe pomaže kod glavobolja; ako ste zavisni od kofeina, dobor su vam poznate gavobolje. Masaža smanjuju Vašu potrebu za stimulansima kako biste funkcionisali tokom dana. Preskočite nepropisane preparate za san i potencijalno štetne pilule za spavanje. Masaža je pametna, skroz prirodna alternativa koja je pomogla mnogim ljudima da prevaziđu nesanicu.

Studio lepote Sože beauty nudi Vam veliki izbor masaža koji će opustiti Vaše lice i telo. Relax masaža, antistres masaža, tereapeutska ili masaža toplom čokoladom, mogu da budu Vaš izbor. Pogledajte našu ponudu i već danas zakažite svoj termin i odvojite vreme za sebe!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS