Hormonski disbalans

cetka za kosu

Hormonski disbalans

Žene su tokom života, u svim starosnim dobima podložne promeni u vidu nepravilnog odnosa hormona. Estrogen i progesteron, dva hormona koja se ciklično proizvode u telu žene svakog meseca, mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa!

Tada dolazi do hormonskog disbalansa, koji može uticati na zdravlje žene. Hormoni su hemijske materije koje se proizvode od strane  endokrinih žlezda, kao što su hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlezda, štitna žlezda , pankreas. uloga hormona je metabolička, produktivna i reproduktivna.

Takođe imaju uticaj na mentalno stanje organizma (dopamin i serotonin ). Uzroci koji dovode do hormonskog disbalansa su najčešće propraćeni kroz različite životne faze kod žene! Mogu nastati u periodu puberteta, reproduktivnog perioda, premenopauze i postmenopauze, kao i u toku predmenstrualnog perioda.

Mogući uzrok nastanka hormonskog poremećaja je dugotrajno korišćenje hormonskih, sintetičkih preparata za sprečavanje začeća. Unošenje sintetskih, egzogenih hormona u organizam, ali naravno na disbalans hormona, u velikoj meri, može uticati i stres!

Neki od poremećaja mogu biti neredovne menstruacije, poremećaj sna, migrene, odsustvo koncentracije i loše pamćenje, konstantan glad, umor i velike promene raspoloženja, digestivni problemi, pojava masne kože, kose, akni i bubuljica, pojava talasa vrućine, otečene bolne grudi, gubitak libida.

Da biste izbegli oscilaciju hormona, možete uraditi nekoliko stvari u pogledu promene ishrane, fizičke aktivnosti i primene prirodnih lekova. Izbacite iz ishrane polinezasićene omega – 6 masne kiseline. Biljna ulja koja se koriste u svkodnevnoj ishrani (suncokretovo rafinisano ulje)sadrži veliku količinu nezdravih i po organizam štetnih zasićenih masnih kiselina.

Prekomerne količine nezasićenih masnih kiselina se talože na zidovima krivnih sudova izazivajući arterosklerozu. Takođe, mogu biti pokretač za nastanak tumor ćelija. Zbog toga treba smanjiti ili izbaciti iz ishrane margarin, biljna , rafinisana ulja, kikiriki ulje, sojino ulje.

Umesto toga koristiti kokosovo ulje, maslinovo hladno ceđeno ulje i pravi puter. Isto tako, ishrana ribom je poželjna, zbog viskog sadržaja omega-3 masnih kiselina, koje su blagotvorne za organizam. Treba koristiti tunu, losos i skušu. Kokosovo ulje je idealno za održavanje normalne ravnoteže hormona.

Pored toga, on je važan u procesu mršavljenja, smanjuje upale. Dnevna doza bi bila ¼ šoljice. Takođe, bi trebalo smanjiti unos mleka i mlečnih proizvoda. Unosite veće količine vlakana. Ishrana voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom i drugim zdravim namirnicama, na uštrb hleba, peciva, belog brašna, mesnih prerađevina, jela sa puno soli, može biti znak dobre hormonske ravnoteže.

Naravno, mnogima od nas teško je odreći se mnogi stvari koje su ukusne i manje zdrave, al bitno je napraviti balans. Dozvoliti sebi uživanje i u manje zdravim stvarima, ali unostiti što više zdravih namirnica. Smanjiti unos kofeina, alkohola i pušenja. Kofein zadržava vodu u organizmu i time dovodi do stanja otečenosti, naročito tokom PMS-a.

U tim danima, bolje je koristiti sveže ceđene skove ili kafu zameniti čajem. Osloboditi se stresa. Stres je neminovan u današnjem vremenu. Utiče na proizvodnju hormona kortizola, koji želi da zaštiti organizam od prevelikog izlaganja negativnim uticajima. Sprečite to putem odmora, šetnji, meditacije, joge.

Nađite nešto što Vam prija i dopustite sebi bar dva puta nedeljno da uživate u tim stvarima. Opuštanje će doprineti da Vaši hormoni budu u harmoniji i nećete imati problem sa nervozom, anksioznošću i depresijom. Bitno je da unosite dovoljno vitamnia i minerala kao što su magnezijum, cink, kalcijum i vitamin D, vitamin E,C, vitamini B kompleksa.

Spomenula sam magnezijum. Ja svakodnevno konzumiram magnezijum hlorid i smanjili su mi se bolovi u mišićima, kao i napetost koju svi osećamo nakon napornog dana. U litru prokuvale vode, dodate 33gr magnezijum hlorida, promešate i ostavite da stoji preko noći. Zatim ga konzumirate, najbolje svako jutro, po 50 ml. Napitak je malo gorak , ali će puno koristiti Vašem zdravlju. Probajte!

Takođe, možete da probate da koristite crvenu detelinu koja je namenjena žanama u menopauzi. Nadoknađuje nivo estrogena, koji je u tom periodu u opadanju. Neven , ženska biljka, koja reguliše hormone, ublažava bolne menstruacije, reguliše visok nivo estrogena, dobra je kod endometrioze. Lišće imele, deluje umirujuće na endokrini sistem, dobra je kod žene u menopauzi , jer smiruje nerve.

Kantarion je biljka koja ima antidepresivno delovanje. Koristi se naročito u periodu PMS-a u formi čaja ili tinkture. Soja sadrži fitoestroge, dobra je kod otklanjanja hormonskog disbalansa. Peršun je najveći izvor gvožđa i vitamina C. Sadrži i vitamin A i B!

Maslačak deluje kao detoks biljka. Otklanja sve toksine, bakterije i reguliše hormone. Ovas povećava protok krvi , otklanja mesntrualne grčeve, povećava libido. Ako ste napeti i osećate nervozu valerijana može da umanji ili potpuno reši taj problem. Možete je koristiti u vidu kapi ili čaja.

Zbog disbalansa hormona, nekim ženama javlja se problem povećane maljavosti ili problem sa bubuljicama, aknama i povećanjem sebuma.

Studio lepote Sože beauty ima rešenje za Vaše probleme. Što se tiče pojave neželjenih dlačica, njim možete ukloniti metodom elektrolize, koja uklanja dlačice sa svih regija bilo da su one crne, svetle ili sede. Bitno je da nađete uzrok koji izaziva problem, da krenete da ga lečite, a onda problem koji je nastao može da se reši.

Ako rešavamo problem, a nismo se pronašli uzročnika, tretmani neće biti efikasni. Ova metoda ne ostavlja ožiljke niti ranice. Što se tiče lica, kombinacijom ultrazvučne špatule i mikrodermoabrazije, rešićemo problem pojačanog lučenja sebuma, akni i bubuljica. Špatula izbacuje suvišnu masnoći i čisti plitke mitisere, a mikrodermoabrazija smiruje upalne procese, otklanja mrtvi sloj kože i uklanja bakterije koje izazivaju mitisere i bubuljice.

Za sve informacije i korisne savete studio lepote Sože beauty Vam je na raspolaganju!

Ženja Trbojević

Ženja Trbojević

Kozmetičar, fizioterapeut i diplomirani psiholog
osnivač i vlasnik Sože beauty DOO

Više o autoru

Related posts

Zakažite svoje konsultacije

POZOVITE NAS